CMR versus CARGO – Diferentele intre cele doua tipuri de polite

Email
LinkedIn
Facebook

In cazul in care activezi in domeniul transporturilor de marfuri pe langa asigurarea vehiculelor (capete tractor si remorci / semiremorci) exista 2 tipuri de polite pentru marfurile transportate:
1. CMR – polita obligatorie pentru transportatori/carausi care efectueza transporturi rutiere de marfuri in Romania sau catre/din una din tarile membre ale conventiei CMR;
2. CARGO – asigurarea facultativa pentru bunurile aflate in tranzit.

 

De multe ori, aceste doua polite sunt confundate intre ele. Hai sa descoperim impreuna care sunt diferentele si pe care dintre ele ar trebui sa o alegi in functie de specificul activitatii tale.

 

Asigurarea CMR – Raspunderea transportatorilor rutieri

 

Polita de tip CMR este destinatata transporturilor de marfa in baza unor contracte de transport, cu autovehicule inmatriculate in tara noastra, pe sosele.

 

Ce riscuri acopera polita CMR?

 

Asigurarea de raspundere a transportatorului acopera pierderea partiala sau totala a marfurilor transportate sau avarierea acestora – evenimente produse in timpul trasnportului lor. Polita acopera evenimente care se produc atunci cand atat locul de incarcare, cat si cel de descarcare sunt pe teritoriul Romaniei sau se afla in tari diferite, cu conditia ca cel putin una dintre ele sa fie membra a conventiei referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele C.M.R.

 

Alte riscuri si daune acoperite:

  • Furtul partial / total al marfurilor
  • Daune produse la incarcarcarea / descarcarea marfurilor din mijlocul de transport
  • Daune produse marfurilor perisabile ca urmare a unor defectiuni la instalatiile de frig
  • Cabotaj
  • Cheltuieli suplimentare in legatura cu evenimentul (diurna soferului, costurile cu combustibilul pentru a mentine temperatura corecta in cabina)
  • Cheltuieli cu dezinfectarea cabinei
  • Evenimente exceptionale (calamitati naturale, epidemie, pandemie, erori ale sistemelor electronice vamale)

 

Asigurarea CARGO – Asigurarea de bunuri in tranzit

 

Asigurarea de tip CARGO se incheie pe perioada transportului si transbordarii, incarcarii sau depozitarii marfurilor. In cadrul acestei polite se pot asigura atat bunurile proprii (fie ca sunt transportate rutier, maritim sau aerian, cu vehicule proprii sau inchiriate), cat si bunuri ale clientilor in beneficiul carora se efectueaza transportul.

 

Acest tip de asigurare este ideal pentru companiile care realizeaza frecvent transporturi, indiferent de valoarea marfurilor transportate. Orice accident poate duce la deteriorarea marfurilor sau la pierderi financiare.

 

Ce riscuri sunt acoperite de polita CARGO?

 

Riscurile acoperite de polita CARGO sunt:

  • Pierderea sau avarierea marfurilor asigurate in cazul urmatoarelor evenimente: incendii sau explozii, esuarea, rasturnarea sau scufundarea ambarcatiunii de transport, rasturanarea sau deraierea unui mijloc de transport terestru, coliziunii ambarcatiunii cu un obiect exterior sau necesitatea de a descarca bunurile intr-un port de refugiu in cazul unei urgente.
  • Pierderea sau distrugerea totala sau partiala a bunurilor incluse in polita de asigurare cauzate de evenimente ca: sacrificiul in cazul avariei comune (aruncarea sau luarea de valuri peste bord), patrunderea apei in spatiul de depozitare al bunurilor.
  • Se acorda dauna totala pentru orice bun care a cazut peste bord sau a fost pierdut in timpul incarcarii/descarcarii pe si de pe ambarcatiunea de transport.

 

Iti recomandam acest tip de asigurare in special daca activitatea companiei tale implica numeroase transporturi de marfa in si din strainatate. Chiar daca valoarea unitara a bunurilor este mica, in cazul avariilor la un transport de dimensiuni mari, pierderea financiara suferita de compania ta va fi si ea semnificativa.

 

Nu stii care dintre cele doua polite ti se potriveste? Nu trebuie sa decizi singur si nici sa risti sa faci alegerea gresita. Ca de obicei, ne ocupam noi de acoperirea riscurilor! Contacteaza un reprezentant Transilvania Broker si te vom ajuta sa faci cea mai buna alegere, precum si sa gasesti cea mai buna oferta pentru aceasta polita!

Scroll to Top