Cum sa conduci in siguranta alaturi de ciclisti

Email
LinkedIn
Facebook

Din ce in ce mai multe persoane aleg bicicleta ca mijloc de deplasare. Este un vehicul nepoluator si ieftin. In plus, ciclistii fac automat mai multa miscare. Iar drumurile din orasele Romaniei devin si ele tot mai prietenoase cu biciclistii. Ca soferi, este datoria noastra sa-i protejam. Afla mai jos cum.

 

In primul rand, ia in calcul faptul ca un autoturism are peste o tona, in timp ce o bicicleta cantareste, de regula, mai putin de 20 de kilograme. In cazul unui impact, bicicleta va pierde mereu.

 

In fiecare an, in Romania mor circa 200 de biciclisti in accidente in care este implicata si o masina. Iata ce poti face pentru a evita un astfel de accident:

 

Top moduri de a proteja biciclistii in trafic ca sofer

 

1. Verifica oglinzile constant

 

Vei intalni biciclisti peste tot, nu doar pe pistele de biciclete. Fii mereu atent si verifica oglinzile cat mai des, mai ales atunci cand esti pe cale sa schimbi directia de mers.

 

2. Atentie la deschidere portierelor

 

Din masina, ti se poate parea ca biciclistii merg foarte incet. De fapt, ei pot atinge viteze surprinzator de mari, ceea ce ii face si mai vulnerabili. Atunci cand vrei sa deschizi portiera la semafor sau intr-o parcare de pe marginea carosabilului, asigura-te ca nu se afla niciun biciclist in zona.

 

3. Nu fi agresiv in trafic

 

De multe ori, soferii ii trateaza pe biciclisti ca pe niste participanti la trafic care “incurca”. De fapt, ei au drepturi egale cu noi.
Mai mult, gandeste-te la beneficiile pe care ti le aduc direct. Fiecare bicicleta pe care o vezi inseamna o masina in minus in trafic si, ca atare, mai putin timp de stat la semafor pentru tine.

 

Nu fi agresiv cu ei, nu claxona si nu injura. Miscrile bruste sau claxoanele ii pot dezechilibra.

 

4. Atentie sporita la intoarcerile la stanga

 

Verifica mereu oglinzile inainte de a vira la stanga. Daca vezi un biciclist in spatele tau, amana virajul pana cand te-a depasit.

 

5. Permite-le accesul in intersectie daca virezi la stanga

 

Inainte de a vira, permite-i biciclistului sa iasa din intersectie. Pentru a fi extra prudent, aplica aceasta metoda la orice viraj, schimbare de directie sau in orice intersectie. De asemenea, nu depasi niciodata biciclisti daca drumul se ingusteaza in fata.

 

6. Lasa-le mai mult loc decat estimezi initial

 

Soferilor li se pare ca biciclistii nu au nevoie de mult loc alaturi de ei. Intr-adevar, vehiculul in sine ocupa foarte putin loc. Insa ar trebui sa le lasi loc de manevre in caz ca trebuie sa ocoleasca o groapa pe care tu nu o poti vedea din masina sau un alt obstacol.

 

7. Atentie la sensurile giratorii

 

Acorda intotdeauna prioritate ciclistilor, la fel ca oricarui vehicul care vine din dreapta.

 

8. Nu parca pe pista de biciclete

 

Nu doar ca acest lucru este ilegal, insa poate cauza si accidente grave daca biciclistul nu vede la timp masina parcata neregulamentar. De asemenea, nu intra pe linia de oprire avansata la semafor – si acest lucru este impotriva regulilor de circulatie.

 

Chiar daca statisticile spun ca majoritatea accidentelor sunt cauzate de biciclisti, acest lucru nu inseamna ca nu este datoria noastra, a soferilor sa-i protejam. Respecta-i la fel de mult ca pe ceilalti participanti la trafic – ai putea salva vieti astfel!

 

Accidentele poarta acest nume pentru ca nu sunt voluntare. Stim ca nu vrei sa ranesti niciun participant la trafic, insa acest lucru se poate intampla. Atunci cand celalalt vehicul implicat este tot o masina, esti acoperit de polita CASCO. Insa ce se intampla atunci cand celelalt vehicul este o bicicleta? Protejeaza-te pe tine si pe cei dragi cu asigurarea de raspundere civila.

Scroll to Top