Cum sa conduci prudent in sezonul rece

Email
LinkedIn
Facebook

Iarna e sezonul perfect sa stai la caldura, sa te bucuri de o ciocolata calda sau de un vin bun si sa citesti o carte buna. Insa cum nu putem sa hibernam pana la primavara, e foarte important sa ne asiguram ca suntem in siguranta la drum.

 

Expertii Transilvania Broker ti-au pregatit un ghid scurt despre condusul in siguranta iarna.

 

6 sfaturi pentru condus in siguranta iarna

 

1. Verifica starea masinii

 

Oricat de prudent ai conduce, nu poti reactiona la timp daca masina ta are probleme technice. In special atunci cand mergi pe sosele alunecoase, e important sa ai toate conditiile pentru a putea frana sau accelera in siguranta.

 

Iata care sunt elementele pe care sa le verifici de fiecare data cand pleci la drum:

  • Presiunea pneurilor
  • Tensiunea bateriei
  • Nivelul lichidului de parbriz
  • Nivelul de combustibil
  • Franele
  • Trusa de prim ajutor

 

Foarte important! Nu pleca niciodata la drum cu pneuri neadecvate sezonului. Cauciucurile de vara sau cele de iarna foarte tocite nu-ti vor asigura aderenta de care ai nevoie.

 

2. Evita soselele alunecoase sau adapteaza stilul de condus

 

Poleiul poate duce usor la accidente, asa ca cel mai bine este sa amani drumurile pe care le ai de facut in zilele foarte reci. Daca acest lucru nu este posibil, condu mult mai prudent decat de obicei.

 

Pe soselele alunecoase, redu viteza cat mai mult posibil. De asemenea, pastreaza o distanta de doua ori mai mare intre tine si masinile din fata ta fata de distanta uzuala, pe care o pastrezi in conditii normale de carosabil.

 

Sfat de la profesionisti: soferii de TIR-uri si de camioane folosesc un truc simplu pentru a-si da seama daca exista conditii pentru formarea poleiului pe drum: daca oglinzile masinii sunt inghetate, atunci inseamna ca, cel mai probabil, si drumul va fi la fel.

 

3. Creste aderenta pneurilor

 

Dupa cum spuneam mai sus, cauciucurile adaptate sezonului sunt esentiale. Insa, in cazul unui drum foarte alunecos, ele pot sa nu fie suficiente.

 

Poti creste aderenta rotilor cu lanturi antiderapante sau cu coliere pentru zapada, mai ales cand e vorba de un drum lung, in afara orasului.

 

Daca iti este greu sa iesi cu masina din curte sau de pe strada ta, nisipul, sarea sau covoarele antiderapante sunt cele mai la indemana solutii.

 

4. Redu viteza in functie de specificul drumului

 

Pe timp de iarna, problemele pot aparea in mod neasteptat. De aceea, e important sa reduci viteza chiar si atunci cand conditiile par ideale. Pot aparea oricand bucati de drum inghetat sau umed, in functie de cum se schimba formele de relief si micro-climatul asociat lor.

 

Expertii recomanda sa reduci viteza cu 30% in cazul drumurilor umede si cu 50% in cazul celor inghetate.

 

5. Protejeaza-ti autoturismul chiar si atunci cand e parcat

 

Ai grija unde parchezi iarna! Trage frana de mana la parcarea in panta. De asemenea, uita-te in sus: se pot forma turturi pe cladirea langa care ai parcat? Daca da, alege alt loc de parcare.

 

Copacii se pot rupe in timpul unei furtuni sau in timpul unei ninsori abundente care poate sa rupa crengile. Daca nu poti parca intr-un loc acoperit, incearca macar sa feresti masina de cele mai evidente pericole.

 

6. Nu pleca la drum fara asigurare

 

Chiar si drumurile scurte, in interiorul localitatii, se pot solda cu accidente pe timp de iarna. De cate ori nu ai vazut masini cu pneuri de vara circuland in perioada rece? Acum gandeste-te ca poti fi chiar pe banda de langa o masina cu pneuri de vara in timp ce derapeaza.

 

Ca atare, iti recomandam sa inchei o polita CASCO indiferent de cat de rar conduci pe timp de iarna. Chiar si un mic accident (sau un turtur cazut pe masina) pot aduce cheltuieli mari, neprevazute si nimeni nu are nevoie de asta in preajma sarbatorilor de iarna.

 

Daca pleci adesea cu masina din oras, asigurarea de asistenta rutiera este ideala. Iti asigura tractarea, depanarea, dar si o masina la schimb pana cand a ta va fi gata de drum din nou. Astfel, te asiguri ca orice s-ar intampla programul si bugetul tau nu sunt afectate in mod grav.

 

Drumuri sigure si la cat mai putine incidente!

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top