Top 5 cele mai frecvente greseli pe care le fac proprietarii de masini atunci cand isi aleg asigurarea

Email
LinkedIn
Facebook

Cu toate ca nu sunt o normalitate, colapsurile din piata de asigurari RCA din ultimii 5 ani ne arata din nou si din nou ca alegerea politei pe care o inchei este una importanta atat pentru tine, cat si pentru ceilalti soferi de pe drum. Chiar daca nivelul de constientizare a crescut in ultima perioada, exista o serie de greseli comune pe care multi proprietari de masini le fac atunci cand isi aleg asigurarea. De multe ori acestea duc la costuri mai mari sau la probleme cu validitatea politei lor.

 

In acest articol, vom discuta despre cele mai frecvente 5 greseli pe care le fac proprietarii de masini atunci cand isi aleg asigurarea si cum pot fi ele evitate.

 

1. Nu compara tarifele

 

Una dintre cele mai mari greseli pe care oamenii le fac atunci cand isi aleg asigurarea este sa nu compare tarifele. Multi proprietari de masini aleg prima oferta pe care o primesc sau reinnoiesc la aceeasi societate de mai multi ani, fara sa verifice alte oferte de asigurare disponibile. E bine de stiut, insa, ca piata de asigurari s-a schimbat semnificativ in ultimii ani. Au aparut noi asiguratori si se preconizeaza ca vom vedea mai multe intrari pe piata din Romania in urmatorii ani, iar asiguratorii mai vechi pe piata si-au schimbat politica de calculare a primei de asigurare.

 

Astfel, daca acum cativa ani asiguratorul tau era printre cei mai ieftini, s-ar putea sa ramai surprins la o comparatie cu restul. La fel, e posibil sa obtii prime mai bune la unii asiguratori cunoscuti in trecut pentru tarifele mai mari.

 

Compara acum preturile de la toti asiguratorii de pe piata in platforma online Transilvania Broker.

 

2. Nu furnizeaza informatii corecte

 

Cu totii mai gresim uneori din neatentie, iar volumul mare de date din formularul RCA creste riscul de erori. Retine ca daca esti implicat intr-un accident, iar datele de pe polita nu corespund cu cele ale vehiculului si ale tale, e foarte probabil ca cererea de despagubire sa fie respinsa. Verifica cu atentie datele inainte de a trimite formularul mai departe. Din fericire, majoritatea asiguratorilor permit modificarea greselilor mici de pe politele de asigurare. E posibil, insa, sa fii nevoit sa platesti o diferenta de prima in cazul anumitor date cum ar fi varsta sau capacitatea cilindrica. Daca observi orice greseala in polita de asigurare, nu mai circula cu acea masina si ia legatura imediat cu asistentul tau in brokeraj pentru modificarea documentului.

 

Atentie: Completarea intentionata a formularului de asigurare cu date false pentru a obtine preturi mai mici constituie o infractiune. In caz de accident cu victime, acest lucru te poate trimite dupa gratii.

 

3. Circula fara polita RCA valabila

 

La fel ca in cazul unei polite cu date eronate, circulatia fara RCA valabil trebuie evitata cu orice pret. Nu numai ca risti o amenda simtitoare, intre 1000 si 2000 de lei, dar e foarte probabil sa ramai fara talon si/sau certificat de inmatriculare, iar neincheierea unei polite in urmatoarele 30 de zile dupa ce esti sanctionat, poate duce chiar la anularea inmatricularii.

 

De asemenea, in caz de accident, vei suporta integral daunele, culpa fiind considerata in intregime a ta, chiar daca nu esti tu vinovatul.

 

4. Incheie RCA-ul pe numele altei persoane

 

Conform  ASF, cele mai mari tarife de referinta RCA le inregistreaza persoanele sub 30, pentru toate categoriile de capacitate cilindrica. Nu e de mirare atunci ca, multe persoane prefera sa treaca masina pe numele unei rude cu mai multa experienta pentru un pret mai mic.

 

Chiar daca nu e neaparat o practica gresita, un calcul simplu ne arata ca pe termen lung e mai avantajos sa incepi sa inchei RCA-ul pe numele tau. La fel ca si scorul de credit utilizat de unele banci, si politele de asigurare iau in calcul istoricul tau de daune (clasa bonus/malus). Astfel, daca esti un sofer prudent, poti ajunge pana la o reducere de 50% din valoarea politei de asigurare (clasa B8), dupa 8 ani fara daune produse. Cu cat incepi mai repede sa inchei RCA-ul pe numele tau, cu atat mai repede vei beneficia de aceste reduceri.

 

5. Nu iau in considerare o asigurare CASCO

 

Cand aleg o asigurare auto, majoritatea conducatorilor se concentreaza doar pe pret si nu iau in considerare propriul vehicul. Din pacate, RCA-ul nu te va salva de plata reparatiilor masinii tale atunci cand esti vinovat de accident. Chiar si in cazul unui accident usor, aceste costuri se pot ridica la cateva mii de euro, suma care iti va da finantele peste cap in mod semnificativ, mai ales intr-o perioada atat de instabila ca cea de acum.

 

Cu toate ca vine cu un tarif destul de piperat, polita CASCO te va despagubi in aproape toate cazurile de dauna, inclusiv cele cauzate de fenomene meteo, caderi de corpuri, precum si atunci cand gasesti masina lovita in parcare.

 

Daca ai o masina noua sau cu o valoare mare, recomandarea noastra este ca macar sa iti faci o idee cat te-ar costa o astfel de polita. Solicita acum in mod gratuit o oferta de asigurare la reprezentantul Transilvania Broker din localitatea ta.

 

Concluzii:

 

Sa ai o masina in ziua de azi nu este nici ieftin, nici usor. Insa, tinand cont de cateva principii si respectand legile in vigoare, vei avea o viata de sofer fara prea mari probleme si poti chiar obtine costuri mai bune cu masina ta pe termen lung.

Se apropie data expirarii? Obtine oferte de pret de la toti asiguratorii in mai putin de un minut in platforma Transilvania Broker.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top