Cum ne pregatim masina pentru toamna

Email
LinkedIn
Facebook

Stim, e inca soare afara si pare greu de crezut ca arsita va fi inlocuita de troiene de zapada. Insa sezonul rece e mai aproape decat pare. Vremea schimbatoare din ultimii ani ne-a pus deja pe unii dintre noi in garda si stim ca ne putem trezi oricand cu temperaturi extrem de scazute.

 

Nu e niciodata bine sa ramai pe marginea drumului din cauza unei defectiuni, insa in sezonul rece poate fi si mai rau: traficul e mai intens, ziua e mai scurta, asa ca poate dura mai mult pana la sosirea ajutorului.

 

Iata ce sa faci pentru a preveni incidentele si accidentele toamna.

 

1. Verifica starea cauciucurilor si a franelor

 

Chiar daca functionarea lor optima este critica si pe timpul verii, o stare proasta a cauciucurilor sau franele uzate cresc riscurile in mod semnificativ in perioada toamnei. Drumul adesea ud in combinatie cu frunzele cazute si poleiul care poate aparea dimineata, in special in ultimele saptamani ale toamnei ii pot lua prin surprindere si pe cei mai buni soferi daca cauciucurile si franele au un grad mare de uzura.

 

Fa un drum pana la mecanicul tau pentru o verificare rapida!

 

Nu uita, de asemenea sa-ti pregatesti cauciucurile de iarna. Chiar daca esti obligat sa le utilizezi doar la venirea vremii reci, iti recomandam sa faci o vizita la vulcanizare dupa ce temperatura din timpul zilei scade sub 7 grade celsius. Astfel, vei putea evita aglomeratia la centrele de vulcanizare de la venirea iernii fara sa uzezi anvelopele din cauza temperaturilor prea mari.

 

2. Verifica lichidele si filtrele

 

Dupa o vara extrem de fierbinte in care fluidele masinii „s-au luptat” sa tina motorul la o temperatura optima este important sa verifici ca acestea sunt la nivelul optim si si-au pastrat calitatea, in special daca ai condus multi kilometri in acest sezon.

 

Poti verifica singur atat nivelul si calitatea antigelului, cat si cele ale uleiului din masina.

 

Majoritatea masinilor au un vas de expansiune pentru antigel semitransparent, de regula alb, cu linii care marcheaza nivelul minim si maxim al lichidului. Daca acesta se afla intre cele doua, nivelul este in regula. Poti de asemenea sa iti faci o idee despre calitatea lui in functie de cat de culoare. Daca acesta si-a pastrat culoarea initiala, cel mai probabil este inca in stare buna. Daca culoarea s-a schimbat sau a devenit mai apos, este momentul sa mergi la un service pentru a-l inlocui.

 

De asemenea, este important ca starea uleiului sa fie buna, acesta fiind fluidul vital ce mentine ungerea motorului. Un ulei care inca isi mentine proprietatile este esential in special in perioadele mai reci, asigurand ungerea la pornirea la rece, care poate fi extrem de daunatoare motorului in cazul in care aceasta nu se face cum trebuie.

 

Poti verifica nivelul de ulei folosind joja din motorul masinii. La fel ca la antigel, pe aceasta exista doua marcaje pentru nivelul minim si maxim al uleiului din motor. Asigura-te ca acesta este la nivelul optim si completeaza-l daca este cazul cu tipul specificat in cartea tehnica a masinii. De asemenea, verifica data la care acesta trebuie inlocuit, de obicei o data pe an sau la 10-15,000 de kilometri.

 

Nu uita si de filtrele autoturismului. Dupa o primavara si vara cu multi kilometri plini de polen, praf si, daca ai petrecut timp pe litoral, sare, este recomandat sa schimbi filtrul de aer pentru a asigura atat nivelul de aer necesar pentru motor, cat si pentru a mentine aerul care intra in habitaclu curat.

 

3. Cum stai cu asigurarile?

 

Vremea concediilor ne rupe un pic de realitate. Asa ca daca ai profitat de prima vara relativ libera din aceasta pandemie, e posibil ca politele tale sa fie pe cale sa expire fara ca tu sa stii.

 

Incepe cu polita RCA – fiind obligatorie, e cea mai importanta! Stiai ca poti emite polita RCA online, in doar un minut, prin Transilvania Broker? Profita de acest serviciu in premiera si ia-ti RCA-ul in timp record.

 

Urmatoarea pe lista: polita CASCO. Odata cu ingreunarea traficului si micile accidente sunt mai frecvente. Incheie polita CASCO pentru a nu incepe toamna cu un minus financiar major.

 

Planuiesti mai multe drumuri lungi in aceasta toamna? Daca da, o polita de asistenta rutiera te poate scuti de neplaceri si cheltuieli majore chiar daca ramai cu masina in drum. Prin aceast tip de polita beneficiezi de servicii de tractare, asistenta si masina la schimb gratuit, 24/7.

 

4. Asigura-te ca ai in masina toate cele necesare situatiilor de urgenta

 

…si vei fi gata atat pentru toamna, cat si pentru iarna. Verifica daca trusa de prim ajutor, triunghiul si extintorul sunt inca in valabilitate. De asemenea, o perie pentru zapada si o racleta de gheata sunt mereu folositoare pe timpul iernii. Nu uita sa depozitezi si o patura in portbagaj, in cazul in care vei ramane blocat.

 

La fel ca in cazul anvelopelor de iarna, cu cat faci asta mai devreme, cu atat vei avea mai putine surprize neplacute.

 

Asta e tot! Acum esti gata de toamna, cu vremea ei capricioasa cu tot!

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top