Educatia financiara a copiilor: ce si cum sa-i inveti cat mai devreme

Email
LinkedIn
Facebook

Am discutat intr-un articol anterior care sunt principalele motive pentru a incepe educatia financiara a copiilor cat mai devreme. Astazi, iti propun sa trecem in revista cateva idei practice pentru educatia financiara inceputa la varste cat mai fragede.

 

Vei vedea ca educatia financiara poate fi distractiva si facila, iar copiii vor deprinde in joaca si cu zambetul pe buze obiceiuri bune pe care le vor pastra intreaga viata.

 

Fii un model de disciplina financiara pentru copiii tai

 

Copiii invata cel mai usor prin mimesis, adica prin imitarea a ceea ce vad in jurul lor. In copilaria mica, parintii sunt adevarati super-eroi pentru cei mici, care absorb tot ce vad ca un burete. Cel mai bun mod de a-i invata pe copii bunele practici financiare este sa le pui in practica tu insuti.

 

Lasa-i pe copii langa parinti atunci cand discutati despre bugetul familiei. E important sa inteleaga de ce economisirea este o prioritate, dar si ce inseamna cheltuieli vitale: cele de intretinere, mancare, utilitati si asa mai departe, care vor fi mereu deasupra micilor mofturi.

 

Invata-i sa economiseasca

 

Copiii primesc adeseori bani de la rude mai indepartate sau de la parinti. Invata-i despre economisire cu prima astfel de ocazie.

 

Ia in calcul ca cei mici nu lucreaza foarte bine (inca!) cu numere si abstractizari. Astfel, nu va insemna mare lucru pentru ei daca le vei spune ca cele trei cadouri in bani primite cu ocazia zilei de nastere, alaturi de banii primiti de Craciun insumeaza peste 200 RON.

 

Insa copiii invata vizual. Asa ca ofera-le o pusculita transparenta sau chiar un borcan banal prin care pot observa efectiv cum nivelul banilor creste.

 

Ii poti stimula sa economiseasca pe termen lung oferindu-le o mica “dobanda” lunara la banutii din pusculita.

 

Discuta despre obiective pe termen lung

 

Copilul tau isi doreste o bicicleta, o tableta, un telefon sau o jucarie scumpa? Invata-l sa economiseasca singur pentru ea. Explica-i ca este o achizitie importanta care poate destabiliza bugetul familiei. Insa o puteti face impreuna, in X luni.

 

Aminteste-le de scopul final frecvent. De exemplu: “daca vei cumpara acesti pantofi, nu vei mai avea bani pentru tableta”. Lasa-i sa ia singuri decizia finala, insa aminteste-le consecintele.

 

Ofera-le copiilor un “comision”

 

Poti incepe sa le oferi copiilor mici sume de bani pentru diverse treburi facute in casa inca inainte de a merge la scoala. Parerile sunt impartite aici: unii parinti considera ca este normal ca cei mici sa se implice in treburile casnice fara a fi platiti (asa cum fac si parintii), in timp ce altii vad aici o oportunitate de a-i invata despre cum se castiga banii.

 

Daca nu esti inca decis care dintre cele doua abordari este mai buna, noi iti recomandam calea de mijloc: traseaza niste sarcini clare (stransul jucariilor, pusul hainelor proprii in cos, strangerea veselei proprii dupa masa) care nu sunt platite pentru ca tin de responsabilitatea fiecaruia.

 

Pe langa acestea, poti adauga sarcini care sa iti usureze tie munca si care pot fi remunerate: dusul gunoiului, ajutor la curatenia generala, ajutor la gatit, incarcatul masinii de spalat vase si asa mai departe.

 

Discuta concepte financiare cu ei cat mai devreme

 

Nu este niciodata prea devreme pentru a-i trata pe copii ca pe adultii care vor deveni mai repede decat te astepti. Le poti explica inca de prima data cand te insotesc la cumparaturi de ce este important sa prioritizezi alimentele cu valoare nutritionala mare, urmand ca, daca bugetul permite, sa adaugati si dulciuri sau jucarii.

 

De asemenea, le poti explica, in perioadele in care bugetul familie este restrans, de ce cheltuielile trebuie sa scada si cum pot participa si ei la acest lucru.

 

Iti recomandam sa le spui copiilor si despre investitiile pe termen lung, cum sunt politele de asigurare de viata, dar si despre alte instrumente de protectie: asigurarea locuintei, CASCO si asa mai departe. Explica-le cum, desi nu primesti un produs fizic in schimbul acelor bani, politele respective pot ajuta intreaga familie sa mentina un acoperis deasupra capului sau sa nu destabilizeze bugetul familiei in cazul unui accident auto sau al unui fenomen meteo extrem.

 

Concluzii

 

Majoritatea parintilor isi doresc sa-si protejeze copiii de tot ce se poate – un lucru absolut firesc, de altfel. Insa protectia reala este cea data, de exemplu, de politele de asigurare amintite mai sus.

 

Atunci cand iti tii copilul departe de tot ce inseamna dificultati financiare (sau posibilitatea lor) nu il protejezi. Dimpotriva, il pregatesti pentru o viata in care nu va putea sa-si gestioneze bugetul corect. Explica-i mereu copilului tau motivele care stau la baza deciziilor tale financiare. Doar asa vei putea cladi bazele unui viitor sanatos din punct de vedere financiar.

 

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top