Electric sau hibrid: cum alegi cel mai bun motor pentru o masina de oras?

Email
LinkedIn
Facebook

Masinile electrice si cele hibride cu sau fara incarcare la priza (PHEV) par sa fi luat cu asalt piata din Romania peste noapte. Potrivit APIA, 2022 este primul an in care romanii au cumparat mai multe masini electrice si hibrid decat diesel.

 

Astfel, cota de piata a masinilor cu emisii zero sau scazute este de 17%, in timp ce cea a masinilor diesel este de doar 15%. Daca te gandesti sa faci si tu o astfel de schimbare, te felicitam! Este un pas important pentru un mediu mai putin poluat.

 

Cu toate acestea, insa, masinile electrice sau hibrid vin si cu anumite dezavantaje. Hai sa vedem impreuna care sunt plusurile si minusurile fiecarui tip de masina.

 

Principalele avantaje ale masinilor electrice

 

Daca esti sofer, cu siguranta ai luat in calcul varianta unei masini electrice, macar peste cativa ani daca nu chiar acum. Cateva dintre motivele pentru care numarul de masini electrice din tara noastra a crescut atat de mult recent sunt:

 

1. Facilitati fiscale

 

Masinile electrice platesc impozit zero. De asemenea, parcarea este gratuita in majoritatea oraselor.

 

2. Din ce in ce mai multe oferte de masini electrice

 

Pana acum trei-cinci ani, oferta de masini electrice era foarte limitata. Aveai de ales din cateva modele, care fie aveau performante modeste, fie erau prohibitiv de scumpe.

 

In ultimii doi ani, lucrurile s-au schimbat radical. Poti gasi masini electrice pentru orice buzunar, precum si in orice stil, de la compacte pentru oras pana la SUV-uri.

 

3. Autonomie din ce in ce mai buna

 

Primele modele de masini electrice aveau o autonomie extrem de redusa – mai putin de 100 km. Chiar daca folosesti masina mai ales in oras, probabil ca vrei ca ea sa fie practicabila si pentru un drum ceva mai lung.

 

Acest lucru este posibil acum, cand majoritatea modelelor de masini electrice ofera autonomii de peste 300 km.

 

4. Costuri de alimentare scazute

 

In momentul de fata, un “plin” pentru o masina electrica este in jur de 100 RON, la un pret per kilowatt intre 0,5 si 0,7 RON. Desigur, costul depinde si de tipul statiei de incarcare si de capacitatea bateriei, insa este oricum mai scazut decat cel pentru benzina sau motorina.

 

Mai mult, exista inca si numeroase statii de incarcare gratuite, asa ca, cu putina planificare, poti ajunge sa mergi gratuit cu masina.

 

Principalele dezavantaje ale masinii electrice

 

1. Reteaua de statii de incarcare subdezvoltata

 

Desi au fost facute progrese in ultimii ani, ai nevoie inca de o planificare riguroasa pentru un drum lung cu o masina electrica in tara noastra. Numarul de statii de incarcare creste de la zi la zi, asa ca acest punct ar putea sa dispara curand.

 

Pe de alta parte, ia in calcul si faptul ca incarcarea unei masini electrice dureaza mai mult decat alimentarea cu benzina sau motorina. Daca locuiesti la casa si ai propria statie de incarcare, e perfect! Altfel, va trebui sa-ti planifici un pic mai atent plecarile.

 

2. Durata de viata a acumulatorilor

 

Acumulatorii vor trebui schimbati inaintea multor alte piese ale masinii. De regula, durata lor de viata este de circa cinci ani. Nu uita si ca acesti acumulatori sunt destul de scumpi!

 

Avantaje ale masinilor hibrid

 

1. Facilitati fiscale

 

Chiar daca pentru masinile hibrid, impozitul nu este eliminat complet, acesta este redus la jumatate fata de masinile clasice. De asemenea, in Bucuresti si in alte orase mari din tara, parcarea este gratuita pentru masinile hibrid.

 

2. Consum redus

 

Fie ca alegi un hibrid plug-in sau unul clasic, te vei bucura de un consum mai mic decat al unei masini cu motor termic. In functie de tipul masinii, vei putea fie sa parcurgi aproape orice distanta in oras exclusiv cu motorul electric sau pur si simplu sa ai un consum mai redus.

 

3. Mai multa flexibilitate

 

Nu ai timp sa incarci motorul hibrid sau ai pur si simplu nevoie sa te deplasezi rapid undeva? Poti folosi oricand motorul clasic.

 

Dezavantaje ale masinilor hibrid

 

1. Masa mai mare

 

Pentru ca vin cu doua motoare, masinile hibrid sunt semnificativ mai grele decat cele cu unul singur, fie el termic sau electric. Ca atare, s-ar putea sa observi (in functie de masina) ca economia de combustibil nu este atat de mare. In plus, franele vor fi uzate suplimentar.

 

2. Un cost mai mare de achizitie

 

Masinile hibrid au un cost de achizitie cu aproximativ 25% mai mare decat al modelelor echivalente cu motor termic. In functie de cat de mult vei folosi masina, acest cost suplimentar poate fi amortizat din consumul mai mic de combustibil.

 

3. Un sistem mai complex poate avea mai multe probleme

 

O masina hibrid are doua tipuri diferite de motoare, acumulatori si un sistem start-stop. Fiecare dintre acestea adauga noi “oportunitati” pentru aparitia de probleme. In cazul in care optezi pentru o masina hibrid, e important sa respecti instructiunile producatorului si datele de revizie si verificare tehnica cu sfintenie.

 

Cum alegi masina ideala in functie de numarul de kilometri parcursi

 

Daca vrei sa o folosesti exclusiv in spatiul urban, o masina electrica este cea mai buna alegere. Desi autonomia indicata de producator este, de regula, in jur de 300 km, aceasta variaza in functie de conditiile de trafic si poate scadea chiar pana la jumatate.

 

Ca atare, daca o vei folosi in principal pentru a merge la birou si la cumparaturi, te vei descurca usor cu o masina electrica.

 

Pe de alta parte, daca iti doresti sa poti face si escapade de weekend in afara orasului, o masina hibrid ar putea fi o idee mai buna. O vei putea alimenta rapid de la benzinarie si vei putea sa pleci oricand in excursii spontane fara a fi nevoie sa iei in calcul gradul de incarcare al bateriei.

 

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top