Intretinerea masinii: 4 sfaturi pentru costuri mai mici pe termen lung

Email
LinkedIn
Facebook

Cu toate ca ne-am dori sa fie usor, sanatatea nu poate veni fara un stil de viata sanatos si o mentalitate proactiva. O alimentatie corecta, miscarea regulata, vizitele la medic pentru controale de rutina, precum si tratamentele adecvate in caz de boala pot face o diferenta semnificativa pe termen lung.

 

Exact asa cum trebuie sa avem grija de sanatatea noastra pentru a nu avea probleme pe masura ce inaintam in varsta, si masina are nevoie de atentia noastra pe parcursul utilizarii ei pentru a ne putea bucura de ea mai mult timp, fara investitii capitale in piese si reparatii.

 

Alfa ce trebuie sa faci pentru a avea cheltuieli mai mici cu masina pe termen lung.

 

1. Efectueaza intretinerea masinii la timp

 

Probabil cel mai evident dintre cele 4 sfaturi, e acela de a face revizia masinii in intervalul de kilometri din cartea tehnica. Atat uleiul, cat si ansamblurile de piese sunt proiectate de catre producatori sa reziste pentru un numar de kilometri condusi. Astfel, orice abatere cu mai mult de 1000-2000 de kilometri peste aceasta limita, creste substantial riscul de defectiuni majore.

 

In primul rand o piesa trecuta peste limita de functionare poate oricand sa cedeze, lucru care poate duce la defectarea intregului ansamblu din care face parte si care te poate costa cateva mii bune de lei.

 

In al doilea rand, sarind peste un schimb de ulei, vei creste semnificativ nivelul de uzura a motorului. Din cauza temperaturilor mari la care este expus, uleiul isi schimba in timp proprietatile, astfel incat, dupa 15-20.000 de kilometri nu va putea asigura aceeasi ungere a motorului ca unul nou. Chiar daca nu simti pe loc o diferenta, pe termen lung viata acestuia va scadea simtitor.

 

Nu in ultimul rand, daca masina ta este inca in garantie, neefectuarea intretinerii la timp la un service autorizat poate duce la anularea acesteia.

 

2. Nu mai amana vizita la mecanic daca simti ceva in neregula

 

Daca petreci mult timp in masina, cu siguranta ai patit sa sesizezi schimbari fine in modul in care se comporta sau sa auzi sunete noi atunci cand o conduci. Chiar daca o parte din acestea pot fi cauzate de uzura normala a componentelor, e bine ca atunci cand ai orice dubiu, sa dai o fuga pana la mecanic.

 

O diagnoza nu e scumpa si depistarea rapida a unei probleme te poate scuti de mult timp si bani. Conducerea cu defectiuni, fie ele mici si nesemnificative, poate duce in timp la defectarea sau uzura timpurie a altor piese. Asadar, nu merita sa eviti un cost mic acum, pentru o cheltuiala exponential mai mare in viitor. Daca ti s-a aprins si un martor in bord, nu mai amana nici macar o zi vizita la mecanic.

 

3. Adopta un stil de condus echilibrat

 

La fel cum o viata de munca fizica duce la probleme de sanatate, fortarea in mod regulat a masinii duce la aparitia problemelor cu aceasta pe masura ce inainteaza in varsta.

 

Plecarea in tromba de pe loc, schimbatul vitezelor rapid, intrarea in viraje la limita derapajului si franatul puternic sunt toate manevre care, pe langa faptul ca sunt periculoase, duc la o uzura mult mai rapida a componentelor daca sunt repetate in mod regulat.

 

Ambreajului, franele, suspensiile, directia, precum si cutia de viteze sunt ansambluri de piese deosebit de scumpe, iar o defectiune la acestea, poate costa chiar mai mult decat valoarea prorpiu-zisa a masinii. Astfel, incearca sa adopti un stil de condus mai echilibrat, anticipand din timp miscarile celorlalti participanti la trafic si respectand regulile de circulatie.

 

4. Condu masina

 

Ai spune ca o masina care sta in parcare si nu face multi kilometri ramane “ca noua”. Insa, din multe puncte de vedere, “punerea la pastrare” a masinii este mai daunatoare decat conducerea ei in mod regulat.

 

In primul rand, fluidele care stau nemiscate mult timp in instalatii pot duce la defectarea sau infundarea lor. Combustibilul, uleiul si antigelul sunt corozive si lasa depuneri atunci cand nu circula pentru o perioada lunga. De asemenea, acestea se descompun cu timpul, pierzandu-si proprietatile, astfel va trebui sa faci un schimb o data la ceva timp daca vrei ca masina ta sa functioneze fara probleme.

 

Pe langa fluide, lipsa miscarii poate duce la corodarea sau intepenirea anumitor piese. Daca frana de mana ramane trasa mult timp, e posibil ca placutele sa se blocheze pe disc, fiind nevoie de interventia mecanicului pentru deblocare. De asemenea viata bateriei va scadea dramatic daca aceasta nu e incarcata constant de alternator.

 

Daca masina ta sta nemiscata cu lunile, iti recomandam sa o scoti la o plimbare scurta din cand in cand. Daca nu poti face acest lucru, incearca sa o pornesti periodic si lasa motorul sa mearga timp de 10 minute, pentru a pune lichidele si piesele ei in miscare.

Concluzii:

 

In concluzie, intretinerea la timp a masinii, servisarea ei cand da semne de probleme, conducerea neagresiva si utilizarea regulata a acesteia vor creste sansele ca masina ta sa te tina multi ani de acum incolo fara probleme majore.

 

Te apropii de expirarea asigurarii? Calculeaza acum pretul RCA intr-un minut si incheie polita online simplu si rapid.

 

Sau consulta harta pentru a gasi cel mai apropiat birou de asigurari.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top