Siguranta la cutremur: e locuinta ta pregatita?

Email
LinkedIn
Facebook

De departe cel mai discutat subiect de la inceputul acestui an a fost seria de cutremure care au avut loc in zona seismica Gorj, venite la o saptamana de la dezastrul din sudul Turciei cu consecintele sale dramatice, si care inregistreaza replici pana azi. Inca nu este clar daca exista o legatura intre acestea, dar riscul de a ne confrunta cu un seism major in urmatorii ani este unul cat se poate de real. Din fericire, chiar daca nu putem garanta pe deplin integritatea locuintei noastre in caz de cutremur, exista cateva actiuni pe care le putem lua pentru a scadea semnificativ riscul de accidentare, crescand sansele de a scapa nevatamati dintr-un seism de magnitudine severa.

 

Iata cateva moduri prin care iti poti face casa mai sigura la cutremur:

 

1. Verifica structura casei tale

 

Inainte de a lua orice alta masura de protectie, este important sa verifici daca structura imobilului in care traiesti este puternica si solida. Daca stai la casa, acest pas este unul mai simplu. Verifica daca nu exista elemente de constructie instabile la acoperis, fatada si in interiorul locuintei, cum ar fi tigle, caramizi, bucati de lemn si tamplarie prost fixate sau uzate, care se pot desprinde din cauza vibratiilor, punandu-ti viata in pericol. Daca ai dubii legate de fundatia casei sau elementele structurale, poti apela la serviciile unui inspector tehnic, care va putea efectua o evaluare amanuntita folosind aparatura speciala de sondare a betonului.

 

Daca stai la apartament, treaba sta mai complicat. In primul rand, inainte de a te muta undeva, fie si doar in chirie, consulta lista cu imobile incadrate in clasele de risc seismic pentru a te asigura ca acesta nu este unul dintre ele.

 

Listele cu imobile cu risc seismic din cateva orase mari:

> Bucuresti

> Constanta

> Iasi

 

Atentie! Chiar daca o cladire nu este incadrata in clasa de risc seismic, nu inseamna ca aceasta este sigura. Daca intentionezi sa locuiesti intr-o cladire construita inainte de 1980, iti recomandam sa efectuezi o inspectie tehnica pentru a afla cat de sigura este structura de rezistenta.

 

2. Fixeaza obiectele voluminoase si grele

 

Cu toate ca frica cea mai mare a tuturor in caz de cutremur este ca imobilul sa se prabuseasca cu totul, un numar simtitor de persoane sufera rani din cauza obiectelor de mobilier care se pot rasturna in timpul seismului.

 

Daca ai dulapuri grele, vitrine cu vesela si alte corpuri care se pot prabusi cu usurinta, le poti prinde in perete fara mari investitii. Nu e nevoie de instalatori, daca ai o bormasina poti fixa chiar si mobilierul din lemn masiv cu ajutorul unor coltari si cateva suruburi. Atentie, insa, daca peretii camerei sunt din gips carton, caz in care vei avea nevoie de un alt sistem de prindere (in tavan sau podea).

 

Evita, de asemenea, sa amplasezi obiecte grele in partea de sus a mobilierului pentru ca acestea pot intensifica balansul, care va duce la rasturnarea mai usoara a corpurilor.

 

3. Instaleaza un sistem de securitate

 

Instalarea unui sistem de detectare poate face diferenta intre viata si moarte. Aceste sisteme includ senzori care detecteaza vibratiile seismice cu cateva secunde inaintea undei de soc si alerteaza proprietarul casei sau un serviciu extern de securitate. De asemenea, unele sisteme pot opri in mod automat alimentarea cu gaz si curent electric, eliminand riscul de incendiu sau explozie cuzate de ruperea sau fisurarea instalatiilor.

 

Transilvania Broker colaboreaza cu un provider de astfel de aparatura destinata atat companiilor, cat si persoanelor fizice. Afla mai multe informatii de la colegii nostri.

 

4. Instaleaza fereste de termopan

 

Daca inca ai geamuri de sticla, poate ca este timpul sa te gandesti la termopan. Pe langa avantajele legate de izolarea termica si eficienta energetica crescuta, ferestrele din acest material sunt mult mai rezistente la vibratii si au un risc mai mic sa cedeze in cazul unui seism.

 

5. Pregateste un kit de urgenta

 

Asa cum am vazut si saptamanile trecute, un seism te va lua cu siguranta pe nepregatite, asa ca e esential sa ai un pachet pregatit pentru orice eventualitate.

 

Pregateste un rucsac in care sa ai urmatoarele:

  • mancare greu perisabila, cum ar fi cateva conserve
  • suficienta apa pentru 72 de ore (minim 5 litri)
  • o lanterna, un radio, baterii de rezerva
  • medicamente, atat cele cu care urmezi tratamente, precum si cateva folii cu medicamente de baza
  • alte articole necesare pentru a supravietui cateva zile fara electricitate sau apa potabila.

 

Nu uita sa iei in considerare si anotimpul in care te afli. In sezonul rece, include in kit si niste haine de iarna.

 

Este foarte important sa depozitezi pachetul undeva unde vei avea acces usor, chiar si in cazul de prabusire partiala a imobilului, intr-o zona peste care nu se poate prabusi niciun corp de mobilier, de exemplu sub pat.

 

6. Instruieste-ti familia

 

Inainte de a avea loc un cutremur, este important ca membrii familiei tale sa cunoasca bine ce au de facut in caz de cataclism. Asigura-te ca stiu cum sa se adaposteasca in timpul seismului, unde sa mearga in caz de urgenta, cum sa opreasca gazele si electricitatea, precum si alte informatii importante.

 

7. Incheie o polita de asigurare

 

La trei saptamani de la cutremurele din Gorj, societatile de asigurare au raportat peste 600 de daune cauzate de aceste evenimente si sunt in continua crestere. Din pacate, numarul de persoane care vor fi despagubite reprezinta doar o parte din cei care au suferit stricaciuni la locuinte, tinand cont ca doar 20% din proprietatile din Romania aveau in 2022 o asigurare obligatorie de locuinta.

 

Cu o prima de pana la 20 de euro, o asigurare PAD te poate despagubi de stricaciunile cauzate de fenomenele naturale, cum ar fi cutremurele, inundatiile si alunecarile de teren, in limita a 20,000 de euro (pentru locuintele cu structura din lemn, caramida tratata sau beton). Contacteaza acum un reprezentant Transilvania Broker si te vom ajuta noi cu toti pasii necesari incheierii unei asigurari obligatorii de locuinte.

 

Daca doresti un nivel mai mare de compensare in caz de dauna, poti opta pentru o asigurare de locuinta facultativa pentru cat mai multe calamitati, care, pe langa riscurile acoperite de polita PAD – care se încheie împreună cu facultativa, te protejeaza de un spectru mai larg de riscuri si asigura valoarea integrala a proprietatii si bunurilor aflata in perimetrul acesteia. Solicita acum o oferta de asigurare si afla cat te costa sa iti protejezi locuinta.

 

In concluzie, cutremurele sunt un fenomen natural care nu poate fi prevenit, dar cateva actiuni luate la momentul potrivit, pot face o diferenta mare, protejandu-ti casa si familia in timpul lor. Verificarea structurii casei tale, instalarea unui sistem de securitate, fixarea obiectelor mari si grele, instalarea geamurilor termopan, pregatirea unui kit de urgenta si instruirea familiei sunt doar cateva moduri prin care poti creste nivelul de siguranta in caz de seism.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top