4 mituri demontate despre pensia privata in Romania

Email
LinkedIn
Facebook

Din ce in ce mai multi oameni aleg sa se indrepte catre sistemul privat de pensii, pilonul III. Acesta este un lucru imbucurator, insa e important sa notam ca in continuare circula foarte multe mituri despre pensia privata in spatiul public.

 

Hai sa le analizam impreuna pe cele mai frecvente:

 

Mitul 1: Statul imi garanteaza pensia, sistemul privat, nu

Verdict: partial adevarat

 

Da, statul iti garanteaza o pensie. Prin contributia la sistemul de pensii de stat, stii sigur ca vei primi ceva in momentul in care implinesti varsta de pensionare.

 

Insa statul nu iti garanteaza un anumit cuantum al pensiei sau un algoritm care sa te ajute sa-ti dai seama cat va fi pensia ta. Dupa cum ai vazut pana acum, pensiile de stat se pot schimba in functie de climatul economic sau de…preferintele guvernului de la un anumit moment.

 

In cazul pensiilor private, cel putin la pilonul II ai garantia ca vei primi cel putin la fel de mult pe cat ai depus. Sigur, avand in vedere inflatia, aceasta suma poate avea o valoare mai mica. Dar este singura garantie reala pe care o ai pentru pensie.

 

In plus, nu uita ca administratorii fondurilor private de pensii sunt supravegheati atent de catre ASF si, in unele cazuri, de institutii internationale. Ca atare, banii tai sunt in siguranta.

 

Mitul 2: Indiferent de fondul de pensii ales, voi primii aceeasi bani

Verdict: Fals!

 

Fondurile de pensii au strategii de investitii complet diferite. Unele aleg sa investeasca mai ales in Romania, in timp ce altele investesc predominant in strainatate. Similar, unele au un profil de risc mai scazut, investind mult in titluri de stat, in timp ce altele opteaza pentru investitii cu un potential profit mai mare, dar si cu un grad de risc crescut.
De aceea, e important sa discuti cu un consultant in pensii private. Acesta te poate ajuta sa alegi fondul potrivit, in functie de profilul tau de risc si de bugetul tau.

 

Mitul 3: Daca decesul survine inainte de varsta de pensionare, voi pierde toti banii de la pilonul III

Verdict: Fals!

 

Acest lucru este adevarat doar pentru pilonul I de pensii, cel de stat. In cazul pilonului III, urmasii tai vor primi toata suma stransa in cont pana la momentul disparitiei tale. In plus, poti folosi acei bani si in alte scopuri, inainte de varsta de pensionare, cum ar fi plata cheltuielilor medicale.

 

Ca atare, te poti gandi la pilonul III ca la o alternativa la asigurarea de viata.

 

Mitul 4: Trebuie sa cotizez constant la pilonul III

Verdict: Fals!

 

Poti cotiza atat cat vrei si cand vrei. Daca alegi sa suspenzi cotizatia pentru o perioada, poti face asta foarte usor. De asemenea, tu decizi daca vrei sa cotizezi mai mult sau mai putin.

 

Spre deosebire de sistemul de stat sau de pilonul II, unde trebuie sa cotizezi lunar un anumit procent din venit, in cazul pilonului III tu detii controlul total.

 

Ai nevoie de mai multe informatii pentru a decide daca pensia privata este potrivita pentru tine? In curand un asistent Transilvania Broker te va putea ajuta cu tot ce vrei sa stii despre pensiile private!

Scroll to Top