5 lucruri intelese gresit despre asigurari

Email
LinkedIn
Facebook
Mituri & Adevaruei despre asigurari

Ca orice ramura a sectorului financiar, si domeniul asigurarilor este adesea invaluit intr-un val de mituri. Multi oameni si-au format in timp preconceptii gresite despre asigurari, care ii pot duce la decizii neinformate sau la subestimarea importantei protectiei financiare. Din pacate, educatia privind gestionarea riscurilor este la un nivel scazut in tara noastra. De aceea, ca broker de asigurare, e important sa trecem mai departe de intermedierea de polite si sa contribuim activ la educarea clientilor si a publicului larg cu privire la acest domeniu.

 

In urmatorul articol iti prezentam 5 lucruri intelese gresit despre asigurari si de ce nu sunt ele adevarate.

 

1. Asigurarile au un pret fix:

 

Fals!

 

Multi oameni cred ca politele de asigurare se vand ca “la vitrina” si fiecare asigurator are un pret fix. Daca acest lucru este adevarat pentru politele obligatorii de locuinta (PAD), unde prima variaza intre 10 si 20 de euro in functie de materialul de constructie, pentru toate celelalte asigurari, tarifele se calculeaza folosind formule complexe de calcul.

 

De exemplu, la calcularea pretului RCA se tine cont de varsta conducatorului, vechimea permisului, puterea vehiculului, precum si de rata daunelor din localitatea de domiciliu. Am vorbit mai multe despre acestea intr-un alt articol de pe blog.

 

In cazul asigurarilor destinate bunurilor si proprietatilor se iau in calcul valoarea asigurata si riscul evenimentelor care pot cauza daune, iar in cazul politelor mai complexe, cum ar fi cele de viata, numarul variabilelor creste substantial, incluzand aspecte ale stilului de viata al asiguratului.

 

2. Asigurarile sunt prea scumpe pentru ce ofera:

 

Complet fals!

 

Multi oameni considera ca asigurarile sunt exagerat de scumpe. Pe langa atitudinea gresita de “nu am patit niciodata nimic, deci de ce as avea nevoie?”, nu au ajutat nici scumpirile la RCA din ultimii doi ani, care au adus multa frustrare soferilor si au schimbat perceptia publica intr-un mod negativ.

 

Ce nu e prea mult discutat, insa, e ca primele de asigurare sunt direct proportionale cu valoarea daunelor. In cazul RCA, cu cat costa mai mult reparatia vehiculelor implicate in accidente, cu atat va creste si pretul politelor.

 

Romania este de multi ani “campioana” la rata de accidente rutiere in Uniunea Europeana, atat in ceea ce priveste accidentele grave, cat si la daune usoare. Un studiu UNSAR arata ca nu mai putin de 6% din toate automobilele inmatriculate produc anual accidente soldate cu daune. Acest lucru, face ca rata daunei sa fie de 99,3%, primele de asigurare colectate intr-un an ducandu-se aproape in totalitate pe despagubirea daunelor. Mai mult, inflatia a crescut costurile pieselor auto, a energiei si a manoperei, contribuind, de asemenea, la majorarea valorii daunelor.

 

Cu toate acestea, tarifele RCA din tara noastra sunt inca cu mult sub nivelul celor din occident. Pretul mediu al unei asigurari RCA in 2022 a fost de €290, de 3 ori mai mic decat in Irlanda si Norvegia (€970, respectiv €848) si de peste doua ori mai mic decat in Germania si Franta (€717, respectiv €672).

 

Sistemul de asigurari ofera, de asemenea, solutii prin care conducatorii auto responsabili isi pot reduce tarifele. Clasa bonus/malus poate aduce reduceri de pana la 50% soferilor care nu produc accidente in mai multi ani de asigurare.

 

3. Asigurarile sunt inselatoare si nu platesc despagubiri:

 

Fals!

 

Exista perceptia gresita ca societatile de asigurare nu isi onoreaza responsabilitatile si se eschiveaza din plata daunelor datorate.

 

In realitate, insa, societatile de asigurare sunt obligate prin lege sa solutioneze toate daunele care se incadreaza in conditiile contractuale. Mai mult, acestea au obligatia de a prezenta in mod transparent conditiile politelor de asigurare, impreuna cu toate caracteristicile acestora.

 

Orice polita este insotita de documentul PID, care prezinta intr-un mod usor de inteles toate conditiile, acoperirile si excluderile acesteia. Astfel, inainte de a incheia orice tip de asigurare, iti recomandam cu caldura sa citesti cu atentie acest document si sa fii sigur ca intelegi polita pe care urmeaza sa o achizitionezi.

 

Ai o nelamurire legata de o polita de asigurare? Un broker cunoaste in detaliu toate produsele de asigurare de pe piata, astfel incat sa iti prezinte in mod transparent toate beneficiile si caracteristicile lor. Ia legatura cu cel mai apropiat specialist, iar acesta iti va oferi consultanta de care ai nevoie absolut gratuit.

 

4. Asigurarile sunt necesare doar pentru bunuri si proprietati de valoare:

 

Fals!

 

Un alt mit de intalnit este acela ca asigurarile sunt necesare doar pentru bunuri de mare valoare sau pentru companii.

 

In realitate, acestea iti ofera o gama larga de protectie financiara pentru toate aspectele vietii, cum ar fi sanatatea, calatoriile, bunurile casnice si chiar animalul de companie mult iubit. Politele de asigurare reprezinta o plasa de siguranta si in cazul in care, printr-o greseala, cauzezi daune unei terte persoane. Nu in ultimul rand, o polita de viata te ajuta sa economisesti pentru viitor si sa le lasi ceva celor dragi pentru zilele in care nu vei mai fi alaturi de ei. In concluzie, poti duce viata de zi cu zi mai linistit, stiind ca cele mai de pret lucruri sunt protejate.

 

5. Sa inchei o asigurare la broker e mai scump decat la asigurator:

 

Partial fals! 

 

Intermedierea politelor de asigurare se face pe baza unui procent din prima de asigurare pe care asiguratorul o ofera brokerului, fara a afecta valoarea pe care trebuia sa o achite asiguratul. Deci, primel sunt aceleasi fie ca ai alege o societate de asigurare sau un broker, cu o exceptie notabila:

 

Cand vine vorba de asigurarea de Raspundere Civila Auto, incepand cu luna septembrie 2022, mecanismul de atribuire a comisionului s-a modificat, aparand conceptul de „prima neta” (aceeasi la asigurator si toti brokerii) peste care distribuitorii isi seteaza singuri cheltuieli de distributie.

 

De aici pot aparea diferente intre tariful oferit de anumiti asiguratori si brokeri, insa acestea nu sunt semnificative (maxim 5-10%). In multe cazuri, cel mai mic pret nu este intotdeauna si cel mai avantajos, mai ales atunci cand te confrunti cu o dauna si ai nevoie de o persoana de incredere care sa te ajute cu solutionarea despagubirilor.

 

La Transilvania Broker, am incercat mereu sa oferim un pret corect pentru client, dar care sa le permita asistentilor nostri din toata tara sa ofere servicii de consultanta de calitate si suport catre clientii lor.

 

 

Tu cate preconceptii din lista de mai sus ai avut? Speram ca am reusit sa elucidam macar o parte din parerile gresite despre domeniul nostru de activitate.

 

Daca esti curios sa afli mai multe despre asigurari, ti-am pregatit un ghid complet despre principiile de baza, cei mai comuni termeni din domeniu si cum functioneaza brokerii de asigurare.

Scroll to Top