5 motive sa inchei asigurarea CASCO acum

Email
LinkedIn
Facebook

Majoritatea dintre noi depindem de masina in viata de zi cu zi. Fie ca o folosim sa ne deplasam la locul de munca, sa ducem copiii la scoala, sau doar sa facem cumparaturile saptamanale, este clar ca lipsa ei ne-ar scadea considerabil calitatea vietii. O dauna la masina iti poate da viata peste cap, nu doar prin prisma lipsei unui mijloc de transport, dar si prin cheltuielile care pot insuma cateva salarii puse cap la cap. Tocmai de aceea, o asigurare CASCO poate fi plasa de siguranta de care are nevoie familia ta. In urmatorul articol iti prezentam 5 motive pentru care sa nu mai amani incheierea asigurarii CASCO:

 

1. Beneficiezi de protectie completa a masinii tale

 

Primul si cel mai important argument pro CASCO este acela ca o asigurare RCA nu va despagubi daunele propriului autoturism. RCA-ul este o polita prin care iti protejezi raspunderea civila fata de ceilalti participanti la trafic, singura valoare decontata fiind cea cu reparatiile vehiculelor persoanelor pagubite.

 

Prin urmare, daca te faci vinovat de un accident, tu vei suporta toate costurile de reparatie cu masina ta. Tot tu va trebui sa scoti din buzunar si in cazul in care suferi daune cauzate de fenomene meteo, caderi de corpuri, furt, vandalism sau atunci cand masina ta e lovita in parcare si vinovatul paraseste locul accidentului fara a putea fi identificat.

 

O polita CASCO te poate proteja de toate aceste evenimente si multe altele, oferindu-ti siguranta ca, in caz de dauna, finantele tale nu vor avea prea mult de suferit.

 

2. Peste 6% din toate masinile din Romania sunt implicate anual intr-un accident

 

Nu mai e de mult o noutate ca Romania conduce clasamentele de accidente rutiere in Uniunea Europeana de mai bine de un deceniui. In 2021, conform datelor oferite de Comisia Europeana, Romania a avut o rata de 93 de decese la un milion de locuitori, dubla in comparatie cu media UE de 44 de decese. Drumurile nationale inadecvate volumului de trafic, lipsa trotuarelor, a maracajelor si a elementelor de siguranta, vechimea parcului auto si, mai ales, lipsa educatiei rutiere din tara noastra sunt toti factori majori care amplifica rata accidentelor grave.

 

Desi majoritatea atentiei media se concentreaza pe evenimentele rutiere cu victime, Romania conduce clasamentele si in ceea ce priveste accidentele usoare. Un studiu UNSAR, arata ca peste 6% din toate vehiculele inmatriculate in tara noastra produc anual accidente rutiere soldate cu daune. Acest procent cu adevarat socant ne demonstreaza ca prudenta la volan nu este o garantie ca nu vom fi implicati intr-un accident.

 

Chiar daca nu te faci tu vinovat de un accident si te gandesti ca vei rezolva rapid cu RCA-ul celui in culpa, situatia din piata nu sta extraordinar de bine:

 

3. Nu ai garantia ca vei fi despagubit imediat pe polita RCA a vinovatului

 

Cu toate ca ne-ar placea sa nu fie asa, falimentele de pe piata din ultimii ani ne-au demonstrat ca sistemul RCA este vulnerabil in formula actuala si exista un risc constant ca milioane de romani sa ramana neasigurati. Problema in aceste situatii este ca, prin obiectul de raspundere civila a politei RCA, aceasta nu afecteaza numai clientii asiguratorului falimentar, ci toti conducatorii auto din Romania sunt expusi riscului de a nu-si recupera daunele. In alte cuvinte, chiar daca tu alegi sa inchei RCA-ul la un asigurator fara probleme, in caz de dauna vei fi la mana societatii de asigurare a celui care a produs accidentul. Din fericire, Fondul de Garantare a Asiguratilor a fost creat tocmai cu rolul de solutiona aceste situatii. Totusi, rata de depsagubire este una destul de lenta, pe rol fiind dosare chiar si mai vechi de un an.

 

Mai mult, cresterile majore de preturi din ultimii ani doi ani au dus la luarea in amploare a unui fenomen ingrijorator: tot mai multi soferi aleg sa conduca fara asigurare.

 

In astfel de cazuri, polita CASCO este o adevarata salvare. Iti vei putea repara masina fara sa mai astepti, urmand ca asiguratorul tau sa recupereze daunele de la FGA sau de la vinovat, dupa caz.

 

4. Calitatea slaba a drumurilor produce daune

 

Putini sunt soferii cu experienta care sa nu-si fi fisurat parbrizul din cauza unei pietre aruncate de cel din fata sau care sa nu fi facut pana din cauza drumului rau. Cu toate ca majoritatea soselelor importante din tara sunt in stare acceptabila, lucrurile nu stau la fel la cele judetene sau locale. Multe dintre ele raman inca nemodernizate si prezinta un real pericoul pentru siguranta soferilor.

 

Starea drumurilor Europene si Nationale din Romania in 2022. Sursa: peundemerg.ro

 

Pe langa acestea, riscul de a lovi un animal salbatic pe drumurile de la noi este deosebit de mare, in special in zonele montane. O buna parte din aceste accidente au loc pe drumuri de mare viteza, amploarea daunelor fiind extrem de mare in aceste cazuri. Doar in 2021 s-au inregistrat 4 accidente cauzate de ursi pe cativa kilometri de autostrada intre Aciliu si Sibiu.

 

Din fericire, polita CASCO te poate despagubi daca masina ta sufera daune din cauza conditiilor rele de pe drumurile publice sau daca esti implicat intr-un accident cu un animal domestic sau salbatic.

 

5. Fenomenele meteo extreme sunt din ce in ce mai dese

 

An de an ne confruntam cu o vreme din ce in ce mai impredictibila. Daca acum o luna ningea in mare parte a tarii, in aceasta perioada ne confruntam cu vijelii puternice si grindina.

 

Vedem la stiri tot mai des cum o furtuna de mari proportii sau o inundatie cauzeaza daune semnificative la sute sau chiar mii de masini intr-un timp foarte scurt. Probabil ca cel mai mare astfel de eveniment din ultimii ani a fost episodul de grindina din 2019 din Zalau, care a distrus peste 2500 de autovehicule si a avariat 600 de cladiri. Din pacate, doar un numar mic de persoane au fost despagubite de autoritati, majoritatea conducatorilor auto fiind buni de plata pentru reparatii.

 

Asigurarea CASCO, iti va deconta in cea mai mare parte costurile de reparatii cu daunele cauzate de furtuni, inundatii, alunecarile de teren, cutremure si depunerile de zapada.

 

In concluzie, daca depinzi de masina ta in fiecare zi, iti recomandam sa te gandesti la o polita CASCO. Evenimentele rutiere nu tin cont de cat de pregatit financiar esti de ele, iar in astfel de cazuri o asigurare poate fi plasa de siguranta de care are nevoie familia ta pentru a va continua viata de zi cu zi.

 

Solicita acum o oferta CASCO si echipa noastra te va ajuta sa gasesti cea mai buna solutie de asigurare pentru nevoile tale.

Scroll to Top