Acte necesare RAR: de ce ai nevoie daca achizitionezi o masina inmatriculata in strainatate

Email
LinkedIn
Facebook

Din ce in ce mai multi romani aleg sa cumpere o masina second hand din strainatate. In anul 2019, spre exemplu, au intrat in tara peste 300.000 de masini din strainatate doar in intervalul ianuarie-septembrie.

 

Chiar daca ofertele sunt mai atractive – o stare generala a autovehicului mai buna si riscul mai mic sa fi avut daune mari in trecut, e important sa-ti amintesti ca exista si costuri suplimentare cu masinile aduse din strainatate, precum si pasi suplimentari de parcurs.

 

Unul dintre acesti pasi este inspectia RAR. Hai sa vedem in ce consta si cum sa te pregatesti pentru ea.

 

Inspectia RAR: cum obtii autorizatia de circulatie?

 

Pentru a putea inmatricula o masina second hand adusa din afara tarii, ai nevoie sa treci inspectia RAR. In cadrul acesteia, inspectorii se asigura ca autovehiculul indeplineste conditiile tehnice si normele de poluare pentru a circula in Romania.

 

Pentru inspectia RAR, iti poti face o programare online. E important de mentionat ca, incepand cu iulie 2022, RAR elibereaza cartea de identitate a unui vehicul second (CIV) provenit din spatiul UE doar achizitorului intracomunitar.

 

De ce acte ai nevoie pentru inspectia RAR?

 

Pretul inspectiei RAR incepe de la peste 500 RON pentru autoturismele din UE cu o greutate mi mica de 3.5 tone si poate depasi 1100 RON pentru autovehiculele din afara spatiului comunitar cu o greutate mai mare de 3.5 tone.

 

Pentru ca autovehiculul tau sa fie admis la inspectie, ai nevoie de urmatoarele documente:

 

  • Cererea de activitate RAR. Aceasta cerere se poate completa doar de catre solicitant, doar olograf la locul inspectiei si in prezenta angajatului RAR care efectueaza inspectia.
  • Documentul de inmnatriculare al masinii din tara de origine
  • Actul de identitate al solicitantului
  • Pentru masinile produse dupa data de 31.08.2018, ale caror emisii au si CO2 au fost masurate dupa standardele WLTP, vei avea nevoie si de certificatul de conformitate emis de producatorul autovehiculului.

 

Dupa ce masina ta trece inspectia RAR, te poti programa la serviciul inmatriculari auto pentru a obtine numere de inmatriculare romanesti. Nu uita ca pentru inmatriculare vei avea nevoie de o polita RCA valabila. Descopera acum cel mai apropiat asistent Transilvania Broker si incheie asigurarea in vederea inmatricularii simplu si rapid.

Scroll to Top