Am asigurare RCA la Euroins. Cand inceteaza din valabilitate si cum imi recuperez banii?

Email
LinkedIn
Facebook

Vineri, in data de 9 iunie, Tribunalul Bucuresti a confirmat definitiv intrarea in faliment a societatii Euroins. Aceasta actiune vine la peste 3 luni de la ridicarea autorizatiei de functionare a societatii Euroins, liderul de piata cu peste 2,5 milioane de polite RCA active la acel moment. Daca pana acum cateva zile situatia era inca neclara, declararea falimentului produce efecte imediate si iminente pentru toti asiguratii si pagubitii Euroins.

 

Ai inca asigurare la Euroins? Afla cand inceteaza din valabilitate si ce trebuie sa faci pentru a recupera daunele sau diferenta de prima.

 

Ce se intampla cu politele de asigurare?

 

Inca din momentul publicarii in Monitorul Oficial a hotararii de suspendare a activitatii Euroins din luna martie, acordarea sumelor datorate creditorilor a intrat in atributiile Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), atat pentru cei care sufera o dauna cauzata de un asigurat Euroins, cat si celor care doresc sa recupereze prima de asigurare platita.

 

FGA functioneaza din contributiile asiguratorilor. La fiecare polita incheiata, un procent din prima de asigurare se duce catre acest fond. Pentru politele de asigurare generale procentul este de 4%, iar in cazul asigurarilor de viata, acesta e de 0,4%. Astfel, in cazul intrarii in insolventa a unei societati de asigurare, FGA dispune in mod normal de fondurile necesare pentru a acorda despagubiri.

 

Cat mai sunt politele valabile?

 

Conform legilor in vigoare, politele raman valabile pentru 90 de zile de la hotararea definitiva a instantei de faliment al companiei. Astfel, toate politele incheiate la Euroins, exceptand cele de garantii, unde perioada este de 150 de zile, vor inceta din valabilitate in data de 8 septembrie 2023. Acest lucru este valabil si pentru politele cu data de expirare dupa 08.09. Astfel, toti conducatorii auto asigurati la aceasta societate vor fi nevoiti sa incheie o polita noua inaintea acestei date.

 

Ce fac in caz de dauna?

 

Daca esti victima unui accident produs de un asigurat Euroins, te poti adresa direct FGA deschizand un dosar de dauna prin oricare din urmatoarele canale:

 

 1. Prin posta la adresa FGA: Strada Vasile Lascăr nr.31, CP: 020492, sector 2, București.
 2. Prin e-mail la adresa: constatari.daune@fgaromania.ro (deschidere dosar daună) / cerere.plata@fgaromania.ro (cereri plată).
 3. Online, pe site-ul FGA

 

Cum imi pot recupera banii platiti pe asigurare?

 

Asa cum mentionam anterior, Fondul de Garantare a Asiguratilor pune la dispozitie o procedura prin care persoanele cu o polita activa la societate pot recupera o diferenta din prima de asigurare, echivalenta cu perioada ramasa pana la expirare. Pentru a beneficia de diferenta de prima, clientii trebuie sa denunte polita, in vederea incheierii uneia la un alt asigurator.

 

Pasii FGA pentru recuperarea primelor:

 

 1. Transmiteti o solicitare de denuntare la Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. Email contact: reziliere@euroins.ro
 2. Transmiteti la FGA, o cerere de restituire-Anexa 9, completand online formularul dedicat, pe site-ul FGA: Cerere de plata privind acordarea restituirii de prima – www.fgaromania.ro
 3. Solicitarea trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
  • Imputernicire / Procura, daca este cazul;
  • Copie act identitate
  • Copie polita de asigurare;
  • Copie dovada platii primelor de asigurare, in cazul platii primelor in rate
  • Dovada denuntarii contractului de asigurare inregistrata / transmisa la asigurator;

 

FGA va inregistra cererile de plata si le va analiza in ordinea primirii si inregistrarii.

 

In concluzie, cu toate ca faliment societatii Euroins nu este o normalitate si are grave implicatii asupra pietei asigurarilor, e bine de stiut ca exista mecanisme prin care conducatorii auto din Romania pot ramane protejati.

 

Daca se apropie reinnoirea politei tale RCA, nu o mai face fara sa adaugi clauza de decontare directa. Pe langa ca economisesti timp si energie lucrand doar cu asiguratorul tau, vei avea garantia ca vei fi despagubit, chiar si in cazul in care un asigurat Euroins se face vinovat de dauna. Contacteaza un asistent in brokeraj sau calculeaza pretul RCA-ului cu decontare directa 100% online. 

Scroll to Top