Ce schimbari a adus tehnologia in domeniul asigurarilor in ultimii 2 ani si ce urmeaza?

Email
LinkedIn
Facebook

In urma cu exact doi ani, discutam intr-un articol despre schimbarile pe care tehnologia urmeaza sa le aduca in domeniul asigurarilor prin chat-boti, inteligenta artificiala si software de analiza predictiva. Se pare ca toate prezicerile noastre au fost cat se poate de exacte si tehnologiile care folosesc AI nu doar ca au fost adoptate in industria asigurarilor cu succes, ci sunt pe punctul de a revolutiona intreaga lume financiara.

 

Care sunt tendintele curente in tehnologie si cum credem ca vor schimba industria asigurarilor?

 

Internetul Lucrurilor (IoT) si big data

 

Va mai amintiti anii in care ne conectam la internet prin reteaua fixa de telefon si dura cateva ore bune sa descarci o melodie?

 

Sunt vremuri de mult apuse. Internetul a devenit de aproape doua decenii o parte importanta a viatii noastre, nelipsit atat la munca, cat si in fiecare aspect al vietii personale. Daca pana acum dispozitivele cu care ne conectam la internet erau calculatorul si, mai recent, telefonul, tableta si ceasul inteligent, vitezele de peste un gigabit pe secunda si dezvoltarea retelelor de internet mobil, au condus la o adevarata revolutie in materie de conectare la reteaua globala, si anume fenomenul Internet of Things (Internetul Lucrurilor). In zilele noastre pot fi monitorizate si controlate prin internet majoritatea electronicelor si electrocasnicelor dintr-o locuinta, cum ar fi centrala termica, masina de spalat, frigiderul sistemul de lumini, dar utilitatea acestei tehnologii ii ofera intrebuintari intr-o multime de industrii.

 

In asigurari, IoT permite obtinerea de date in timp real despre evenimente care ar putea duce la daune. Acest volum foarte mare de informatii, numit si Big data, analizate printr-un algoritm, contribuie la o evaluare mai corecta a riscurilor la care se expune un asigurat, oferind un pachet de asigurare mai bine calculat pentru nevoile clientilor, cu prime de asigurare potential mai mici.

 

Un exemplu deja functional in alte tari il reprezinta tehnologia de tip “cutie neagra”, care monitorizeaza in timp real parametrii inregistrati de vehiculul in deplasare, cum ar fi viteza si forta centrifuga (cat de brusc vireaza, accelereaza si franeaza). Coreland aceste informatii cu date GPS, asiguratorul va afla daca sunt incalcate regulile de circulatie. Astfel, un conducator cu un stil de sofat mai agresiv, care depaseste des limita de viteza, va avea de platit o prima mai mare la asigurarea RCA, in timp ce preturile pentru soferii responsabili vor scadea simtitor.

 

Tehnologia blockchain si contractele Smart

 

Desi este de regula asociata cu spatiul Crypto, tehnologia blockchain are o utilitate mult mai ampla decat aceea a tranzactiilor cu monede virtuale.

 

In esenta, blockchain-ul este o baza de date descentralizata, care contine informatii despre tranzactiile realizate intre diferite entitati. Fiecare tranzactie este inregistrata in blocuri, care sunt legate intre ele, formand astfel un lant de blocuri (de unde si aceasta denumire), si care contin o parte din informatiile despre tranzactii, precum si un cod unic de identificare. Aceasta legatura criptografica intre blocuri face ca modificarea unei tranzactii sa fie imposibila fara a afecta intregul lant de blocuri. Pe scurt, block-chain-ul este un registru deosebit de transparent, sigur si versatil, neexistand o entitate care sa o controleze. Astfel, aceasta tehnologie isi gaseste aplicatii in multe domenii, cum ar fi cel medical sau logistica.

 

In asigurari, block-chain-ul promite sa automatizeze unele procese care necesitau in mod traditional multa resursa umana, de la calcularea primelor de asigurare bazat pe riscurile asigurate, la validarea cererilor de despagubire si plata acestora, scutind astfel mult timp si costuri.

 

De asemenea, block-chain-ul va permite incheierea de asa zise “contracte Smart”, polite de asigurare personalizate pentru riscurile clientului, emise in mod automat in baza informatiilor de tip “big data”, de care am discutat in capitolul anterior. Unele estimari arata ca aceasta tehnologie ar putea creste piata globala de asigurari cu peste 3,4 miliarde de dolari.

 

Cum se adapteaza Transilvania Broker noilor tehnologii?

 

Inca din primii nostri ani, am considerat ca tehnologia este un element cheie al asigurarilor, fiind primul broker din Romania care si-a gestionat activitatea de asigurari 100% digital, urmarind mereu tendintele si adaptand constant modelul nostru de business progreselor din fintech.

 

Deja utilizam de ceva timp tehnologii de AI si machine learning in platforma noastra de emitere online, prin functionalitatea de recunoastere a textului din documentele incarcate de utilizatori si autocompletarea campurilor necesare ofertei. In viitorul apropiat planuim o scalare, pentru a putea facilita experienta clientilor nostri si timpul necesar obtinerii de informatii si preturi.

 

In viitorul apropiat, avem in plan implementarea unui webchat 100% autonom prin care utilizatorii site-ului si a platformei noastre vor putea obtine informatii despre asigurari, precum si oferte de asigurare in mod automat. Aceasta tehnologie va veni si in ajutorul retealei noastre de asistenti, printr-un proiect pilot de office branding, prin care vom dota o serie de birouri cu tablete si dispozitive care le vor permite clientilor sa “sara” peste coada de la birou, beneficiind de aceeasi calitate a serviciilor.

 

Vrei sa beneficiezi si tu de ultimele inovatii in asigurari? Incearca platforma online Transilvania Broker si obtine o oferta de asigurare RCA sau travel in mai putin de un minut!

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top