Ingrijirea masinii: cum sa prelungesti durata de viata a anvelopelor

Email
LinkedIn
Facebook

Toate masinile, de la cele mai ieftine pana la cele mai scumpe, de la roadstere pana la autoutilitare, au un lucru in comun: anvelopele. Chiar daca nu sunt cel mai important detaliu al unei masini, schimbarea lor poate atrage cheltuieli semnificative.

 

In plus, atunci cand anvelopele nu sunt ingrijite corespunzator, sansele de accident cresc exponential, mai ales in cazul drumurilor ude sau inghetate.

 

Hai sa aflam cum poti prelungi durata de viata a anvelopelor tale cu cateva gesturi simple, care iti pot economisi mii de Lei.

 

5 moduri de a prelungi durata de viata a anvelopelor tale

 

In functie de cat de des folosesti masina, e posibil sa ai nevoie de schimbarea anvelopelor la doi-trei ani sau mai tarziu, daca acestea sunt bine intretinute. Iata de unde poti incepe:

 

1. Verifica presiunea din anvelope lunar

 

In manualul masinii tale, vei gasi cu siguranta care este preiunea optima pentru anvelope.Verifica-le lunar, mai ales inaintea unor drumuri lungi. Mentinerea unei presiuni optime nu este importanta doar pentru durata de viata a anvelopelor, ci si pentru condusul in siguranta. Un nivel incorect de presiune poate fi responsabil pentru accidente serioase.

 

Nu uita ca in sezoanele reci presiunea scade, iar in cele calde poate creste. Mai mult, o presiune prea scazuta sau prea ridicata iti poate creste si consumul de combustibil.

 

2. Roteste anvelopele intre ele periodic

 

Stiai ca anvelopele nu se uzeaza uniform? In functie de tipul de tractiune al masinii (fata sau spate), doua dintre anvelope vor fi mai uzate.

 

Iti recomandam sa rotesti anvelopele intre ele la fiecare 10 000 de kilometri. Astfel, vei avea o uzura uniforma si nu va trebui sa schimbi doua dintre anvelope mai devreme decat ar fi cazul in mod normal.

 

3. Echilibreaza rotile regulat

 

Stiai ca nicio anvelopa nu este perfecta, nici macar atunci cand e nou-nouta? Fiecare are un punct mai greu care, in timp, poate creste uzura anvelopei din cauza vibratiilor din timpul mersului.

 

Mecanicul tau poate echilibra anvelopele folosind mici greutati care asigura o uzura uniforma. Echilibrarile regulate te ajuta sa pastrezi anvelopele mai mult timp, in loc sa le schimbi cu totul datorita unui mic punct de uzura.

 

4. Foloseste anvelope adecvate sezonului

 

Folosirea anvelopelor de iarna sau vara in mod corect iti poate salva viata. Mai mult, iti poate economisi si sume importante de bani.

 

Anvelopele de iarna, spre exemplu, au si alte caracteristici in afara de santurile mai adanci care asigura aderenta pe teren umed sau gheata. Ele contin mai mult cauciuc natural, ceea ce le face mai putin dure la temperaturi scazute. Acelasi lucru, insa, le face si mai usor de uzat atunci cand vremea se incalzeste, asa ca nu uita de schimbul de cauciucuri la schimbarile de sezon.

 

5. Ai grija la stilul de condus

 

Anvelopele se tocesc prin contact cu solul. Cu cat acest contact este mai brusc, cu atat anvelopele sunt mai solicitate.

 

Spre exemplu, atat franarea, cat si accelerarea brusca scurteaza durata de viata a anvelopelor. Daca vrei sa o prelungesti, accelereaza treptat si franeaza din timp – asa cum este recomandat si din punct de vedere al sigurantei, de altfel.

Vrei sa te asiguri ca ai cat mai putine cheltuieli neprevazute cu masina? O polita CASCO te va tine departe de cheltuieli majore, iar una RCA cu decontare directa (pe care o poti incheia online!) te va tine la adapost de firmele de asigurare cu probleme la decontare.

 

Scroll to Top