Modificari in codul rutier in 2022: tot ce trebuie sa stii ca sofer

Email
LinkedIn
Facebook

Codul rutier s-a schimbat simtitor in acest an. Principalele modificari au in vedere sanctionarea comportamentului agresiv si, evident, reducerea numarului de accidente datorate acestuita – stim deja ca Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere.

 

Daca esti sofer, trebuie sa fii la curent cu aceste schimbari pentru a evita amenzile usturatoare sau ridicarea permisului auto. Noul cod rutier a intrat in vigoare la 27 februarie 2022, atunci cand a fost publicat in Monitorul Oficial. Ca atare, acesta este deja in vigoare.

 

Cele mai importante modificari ale Codului Rutier in 2022

 

Noul Cod Rutier aduce numeroase modificari. In cele ce urmeaza le-am sintetizat pe cele mai importante pentru ca tu sa poti conduce fara grija amenzilor si sanctiunilor.

 

Comportamentul agresiv este sanctionat dur

 

Noul Cod Rutier prevede amenzi din clasa a doua de sanctiuni, inclusiv suspendarea permisului pentru 30 de zile pentru urmatoarele:

  • Folosirea excesiva a claxonului si a flash-urilor.
  • Schimbarea fortata a benzilor.
  • Intimidarea altor conducatori auto sau pietoni.
  • Ambalarea nejustificata a motorului.

 

Daca comportamentul agresiv duce la un accident cu pagube materiale, vei intra la clasa a treia de sanctiuni, ceea ce implica suspendarea permisului pentru 90 de zile.

 

Avem o noua limita de viteza

 

Depasirea cu peste 70 km/ora a limitei legale de viteza atrage suspendarea permisului pentru 120 de zile. De asemenea, acest comportament este sanctionat si cu cea mai mare amenda, din clasa a patra de sanctiuni.

 

Atentie la circulatia pe autostrada si la traversarea cailor ferate!

 

Codul Rutier 2022 aduce sanctiuni noi pentru intoarcerea pe autostrada si mersul pe contrasens – ambele duc la suspendarea permisului pentru 120 de zile si nu exista posibilitatea reducerii pedepsei.

 

Tot pe autostrada, condusul pe banda de urgenta fara un motiv intemeiat va fi sanctionat extrem de sever: suspendarea permisului pentru 90 de zile, clasa a patra de sanctiuni.

 

In cazul traversarii unei cai ferate in mod neregulamentar, se va suspenda permisul pentru 120 de zile si se va aplica o amenda din clasa a patra de sanctiuni.

 

Evita depasirile neregulamentare!

 

Acestea erau sanctionate si in trecut, insa acum pedepsele s-au inasprit. Pentru o astfel de depasire, vei primi 6-8 puncte de amenda, iar permisul iti va fi suspendat pentru 60 de zile.

 

Pastreaza masina curata!

 

Nu te speria, nu vei fi amendat daca ai lasat ambalaje in masina. Aceasta categorie vizeaza vizibilitatea.

 

Daca agentul rutier constata ca ai parbrizul, luneta sau geamurile laterale suficient de murdare cat sa impiedice vizibilitatea, poti primi intre 6 si 8 puncte de amenda. Cuantumul amenzii ramane la latitudinea politistului.

 

Sanctiunile s-au inasprit, insa avem si o veste buna: punctul de amenda a ramas plafonat pana in decembrie 2022 la valoare de 145 RON. Teoretic, el ar fi trebuit sa creasca pana la 255 RON (valoarea lui se stabileste in functie de salariul minim brut pe economie).

 

Iti dorim drumuri line si fara peripetii! Nu uita sa nu pleci niciodata la drum fara politele CASCO si RCA in termen. Daca ai nevoie sa gasesti rapid cele mai avantajoase polite CASCO si RCA, consultantii nostri te pot ajuta!

Scroll to Top