Tot ce trebuie sa stii atunci cand iesi cu masina din tara

Email
LinkedIn
Facebook

In ultima perioada, haosul de pe aeroporturi i-a facut pe multi calatori sa se reorienteze si sa opteze pentru deplasarea cu masina. Chiar daca in viitor lucrurile se vor imbunatati, masina ramane o idee mai la indemana pentru deplasari in afara tarii si roadtrip-uri, mai ales daca nu vorbim de distante foarte mari.

Inainte de a pleca la drum, trebuie sa ai in vedere cateva lucruri. Nu e nimic complicat, insa e important sa fii pregatit.

 

Deplasari cu masina in alte tari din cadrul Uniunii Europene

 

Oriunde ai pleca, incepe prin a te asigura ca permisul tau de conducere este inca valabil – e foarte usor sa pierzi din vedere data expirarii si sa-ti dai seama prea tarziu. Toate tarile UE recunosc implicit permisele emise pe teritoriul Uniunii, asa ca nu ai nevoie de niciun act suplimentar.

 

Iata ce trebuie sa ai la tine:

  • Cartea de identitate si permisul de conducere, ambele aflate in termen de valabilitate
  • Polita RCA, care sa acopere atat tara de destinatie cat si pe cele de tranzit – verifica asta inainte de a pleca la drum!
  • Cartea Verde – o vei gasi impreuna cu polita RCA.
  • Certificatul de inmnatriculare al masinii, cu viza ITP valabila.
  • Trusa de prim-ajutor

 

In trecut, daca masina nu era inregistrata pe numele soferului, aveai nevoie de o procura semnata de proprietarul masinii. In prezent nu mai ai nevoie de acest act pe teritoriul UE. Autoritatile de la punctele de tranzit pot face verificari in cazul unor suspiciuni, insa nu iti vor refuza intrarea pe teritoriul tarii cu masina.

 

Deplasari cu masina in afara UE

 

In afara Uniunii Europene, lucrurile se complica putin.

De regula, nu ar trebui sa ai nevoie de prea multe lucruri in plus fata de cazul in care te deplasezi in UE. Dar exista si cazuri particulare: spre exemplu, in Turcia vei avea nevoie de o licenta Interbus daca ai o masina cu mai mult de noua locuri. Tot in Turcia, va trebui ca aceeasi persoana sa conduca masina atat la intrarea in tara, cat si la iesire.

 

Fiecare tara are propriile reguli cu privire la formalitatile de intrare in tara, asa ca iti recomandam sa consulti site-ul MAE pentru a fi la curent cu cele mai noi reglementari.

 

Recomandari suplimentare pentru deplasarea cu masina in afara tarii

 

Drumurile cu masina pot fi pline de neprevazut. Pe langa lucrurile de care ai absoluta nevoie pentru a putea iesi din tara, iti recomandam si:

  • O asigurare CASCO. Drumurile din afara tarii pot fi imprevizibile, asa ca e bine sa stii ca esti acoperit orice s-ar intampla, oriunde s-ar intampla. Discuta cu un consultant Transilvania Broker pentru a gasi cea mai buna oferta CASCO, cu acoperire in tarile in care planuiesti sa mergi.
  • O asigurare de calatorie. O poti incheia 100% online prin Transilvania Broker in doar cateva minute si te poate scuti de numeroase cheltuieli neprevazute si neplaceri.

De asemenea, nu uita sa:

  • Faci o verificare tehnica a masinii inainte de plecare. Chiar daca esti obisnuit cu fiecare zgomot al masinii pe care o conduci zi de zi, unele probleme pot sa apara imediat dupa plecare. Va fi mai costisitor si mai deranjant sa repari aceste probleme intr-o alta tara.
  • Verifici presiunea anvelopelor inainte de plecare, dar si constant, pe drum. O groapa sau un cui pe care nu ai cum sa-l vezi iti pot perfora anvelopele. E bine sa stii din timp daca ai nevoie de o vulcanizare, oriunde te-ai afla.

 

Scroll to Top