4 idei de investitii pentru a incepe anul 2022 in forta

Email
LinkedIn
Facebook

Probabil stii deja ca dobanzile la depozite practicate de banci sunt extrem de mici, mult sub rata inflatiei. Astfel, daca incasezi mai multi bani decat cheltui si alegi sa pastrezi surplusul in banca, din cauza inflatiei economiile tale se vor diminua in loc sa creasca.

 

Din fericire, exista si alte optiuni care sa te ajute sa iti protejezi banii, ba chiar sa iti creezi un venit pasiv considerabil. In cele ce urmeaza, vom explora cateva idei de investitii potrivite atat pentru investitori incepatori, cat si pentru cei avansati. Desigur, exista numeroase alte optiuni, insa noi le-am selectat pe cele cu risc redus.

 

1. Investitii in bursele straine

 

In ultimii ani, din ce in ce mai multi romani aleg sa investeasca pe bursele straine, cele mai populare fiind cea din SUA si cea din Marea Britanie. Exista numeroase platforme pe care poti investi usor, incepand de la mai putin de 100 de Euro.

 

Profitul mediu pentru NASDAQ, spre exemplu, este de peste 10% pe an pe o durata de minim 10 ani. Cifrele sunt atragatoare, mai ales in contextul ultimilor doi ani, cand bursa americana a inregistrat cresteri-record.

 

Iti recomandam, insa, sa fii atent. Investitiile la bursa sunt complexe in sine, iar atunci cand se intampla pe piete straine devin si mai complexe. Oricat ai fi de conectat la stirile din afara, e usor sa iti scape printre degete anumite informatii vitale.

 

2. Investitii in Bursa de Valori Bucuresti

 

Indicele BET (BET este pentru Bursa de Valori Bucuresti ceea ce NASDAQ este pentru Bursa de la New York) a avut si el o crestere spectaculoasa in ultimii doi ani, de altfel mult peste NASDAQ.

 

Investitiile pe Bursa de Valori Bucuresti au un randament peste medie si sunt mai facile decat cele pe burse straine – e mai usor sa fii la curent cu stirile care pot afecta evolutia portofoliului tau. In plus, datorita fusului orar, iti va fi mai usor sa cumperi si sa vinzi actiuni la momentul optim.

 

In plus, multe companii romanesti ofera dividende cu randament foarte bun pentru investitorii lor. Transilvania Broker, spre exemplu, este primul broker de asigurari listat la bursa. Fiind singura companie fara capital de stat cu dividende acordate in fiecare an de la listare, societatea noastra ofera o rata de randament de peste 10%, mult peste media pietei si chiar a indicelui BET.

 

Ca urmare a politicii constante de dividend, precum si a cresterilor financiare in ciuda pandemiei, in ultimii doi ani, actiunile Transilvania Broker au crescut constant si semnificativ. Cauta “TBK” la Bursa de Valori Bucuresti si citeste aici mai mult despre ce inseamna sa fii investitor al Transilvania Broker.

 

Investitii in imobiliare

 

Investitiile in imobiliare raman o optiune atractiva pentru romani. Poti alege sa investesti intr-un imobil pe care mai apoi sa-l inchiriezi, fie ca e vorba de un spatiu de locuit sau de unul destinat afacerilor.

 

In contextul in care ne asteptam la o crestere a preturilor imobiliarelor, daca ai in plan o astfel de investitie, iti recomandam sa fii foarte atent la evolutia pietei in urmatoarele luni.

 

Principala problema cu investitiile imobiliare este nevoia unui capital initial semnificativ. Daca pentru investitiile pe bursa poti incepe de la cateva sute de Euro, pentru cele imobiliare ai nevoie de cel putin cateva zeci de mii de Euro.

 

Mai mult, nu uita de lichiditatea investitiei tale. In cazul investitiilor la bursa, poti oricand sa vinzi o parte din actiunile pe care le detii sau pe toate si sa folosesti capitalul rezultat pentru altceva. Vanzarile de imobiliare se fac rar fragmentat si dureaza mult mai mult sa intri in posesia banilor.

 

4. Asigurarea de viata cu componenta de economisire

 

Vrei sa investesti pe termen lung? Te gandesti la o modalitate de economisire care sa-ti asigure o pensie linistita si confortabila?

 

In acest caz, asigurarea de viata cu componenta de economisire este cea mai sigura varianta. Riscurile sunt minime si ai posibilitatea sa acumulezi capital in functie de cum evolueaza veniturile tale.

 

Spre deosebire de o asigurare de viata simpla, cea cu componenta de economisire iti permite sa retragi banii dupa o perioada stabilita la incheierea contractului si sa ii folosesti asa cum crezi. Afla mai multe despre asigurarea de viata cu componenta de economisire aici.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top