Noutăți și actualizări RCA

Email
LinkedIn
Facebook
noutati RCA

Asigurarea de Răspundere Civilă pentru Autovehicule (RCA) este una dintre polițele obligatorii pe care trebuie să închei, atunci când ești conducător auto și deții o mașina.

 

În momentul de față, ne așteptăm la schimbări majore în ceea ce privește legislația RCA, conform comunicatelor ASF.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară a trimis către Parlament o serie de inițiative care vor modifica fundamental legislația națională privind asigurările RCA.

 

Uite ce trebuie să știi:

 

Plafonarea prețurilor continuă

 

În 2023, Executivul a stabilit plafonarea prețurilor la RCA. Iar după modificări succesive, măsura trebuia să se încheie la 1 aprilie anul curent.

 

În schimb, s-a stabilit prelungirea plafonării prețurilor polițelor de  Răspundere Civilă pentru Autovehicule până la 30 iunie 2024.

 

Conform notei de fundamentare care însoțea proiectul de ordonanță, în perioada ianuarie – martie din acest an, s-au primit peste 21.000 de cereri pentru alocarea asiguraților cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat în medie aproximativ 2600 de asigurați.

 

 

Ce alte propuneri au fost trimise în Parlament:

 

  1. Maxim 400 euro în avans pentru reparațiile în regie proprie

 

În cazul în care păgubitul solicită despăgubirea pe baza evaluării făcută de asigurator, înainte ca autovehiculul să fie reparat, urmând să se ocupe pe cont propriu de repararea acestuia, va primi maxim 400 euro în avans.

Dacă asigurătorii plătesc mai mult decât această sumă, se stabilesc sancțiuni de până la 1 % din cifra de afaceri totală.

 

  1. Amenzi mai mari pentru șoferii fără asigurare RCA

 

Amenda în momentul de față pentru șoferii care circulă fără o astfel de asigurare începe de la 1.000 de lei. Însă, conform propunerii ASF, aceasta ar putea fi de cinci ori mai mare, ajungând până la 5.000 de lei.

Pentru vehiculele cu o masă maximă autorizată care depășește 3,5 tone, amenda ar putea ajunge până la 20.000 de lei.

 

  1. Plata în rate a poliței

 

Dacă plata asigurării presupune o sumă care îți poate afecta veniturile lunare, atunci plata în tranșe va fi posibilă.

Aplicabile doar contractelor cu valabilitate de un an, ratele pentru RCA pot fi lunare, trimestriale sau semestriale. Această prevedere va fi un drept al asiguratului și o obligație a asiguratorului.

 

  1. Modificări ale sistemului bonus-malus

 

Este avută în vedere ajustarea nivelelor de malusare și de bonusare. În plus, se vor adăuga noi criterii pentru tot ceea ce înseamnă malus, precum istoricul amenzilor din ultimul an sau locul realizării daunei (în România sau în afara ei).

 

 

Te vom ține la curent cu toate noutățile care apar în domeniul RCA. Până atunci, nu uita să verifici dacă polița ta este încă valabilă.

 

Dacă nu ai încheiat încă o asigurare RCA, Transilvania Broker este aici pentru tine. Intră pe site pentru poliția online sau contactează-ne pentru încheierea acesteia fizic, printr-un asistent în brokeraj.

 

Nu știi care dintre cele două metode ți se potrivește? Citește aici avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top