Ce inseamna termenul “forta majora” in asigurari

Email
LinkedIn
Facebook

Fii sincer: ai citit integral si cu atentie tot contractul tau de asigurare? Ai pus intrebari atunci cand nu ai inteles toate clauzele? Stii exact in ce situatii esti acoperit de polita ta si in care va trebui sa suporti costurile singur?

 

Stim din experienta ca foarte putine persoane fac asta. De altfel, e de inteles: termenii de specialitate sau cei legali nu sunt la indemana oricui si, de multe, ori preferam sa ne bazam pe noroc.

 

Culmea, facem asta chiar si atunci cand incheiem polite de asigurare care, prin definitie, sunt menite sa ne acopere fix atunci cand norocul ne paraseste si ni se intampla acel lucru care “nu mi se poate intampla chiar mie”. Una dintre cele mai ignorate clauze in contractele de asigurari este cea de forta majora.

 

Hai sa descoperim impreuna ce inseamna ea si cum ar trebui sa o intepretezi.

 

Ce inseamna clauza de forta majora in asigurari?

 

In Codul Civil al Romaniei, conceptul de „forta majora” este definit ca „orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil” (alin (2) al art. 1351). Conceptul de caz fortuit are urmatoarea definitie: „Un eveniment care nu poate fi prevazut si nici impiedicat de catre cel care ar fi fost chemat sa raspunda daca evenimentul nu s-ar fi produs”.

 

Cam ambiguu, nu?

 

Sa reformulam in termeni “umani”: situatiile definite mai sus inseamna ca, daca legea nu prevede altfel SAU (foarte important!) partile nu convin contrariul, raspunderea va fi inlaturata atunci cand prejudiciul este cauzat de un eveniment care se incadreaza in definitiile “forta majora” sau “caz fortuit”.

 

De asemenea, daca din cauza unui razboi, spre exemplu, asiguratorul si reasiguratorul dau faliment, ei nu-si vor mai putea respecta contractele, adica nu vor mai plati daunele. La fel daca se intampla o inundatie catastrofala, un cutremur sau o alta situatie neprevazuta. Este insa important de mentionat ca starea de forta majora trebuie declarata de autoritati, doar atunci nerespectarea contractului nu va mai fi nelegala.

 

Cum se aplica forta majora in cazul asigurarilor?

 

Avem un mic paradox: de regula, incheiem polite de asigurare pentru a ne proteja de evenimente pe care nu le-am fi putut preveni altfel. Nimeni nu provoaca un accident daca il poate impiedica, nu?

 

Insa este foarte important sa citesti cu atentie aceasta clauza. De exemplu, pe unele polite de asigurare poate fi specificat ca anumite riscuri (cutremur, inundatie, incendiu sau razboi) sunt considerate de forta majora DACA pot impiedica sau intarzia total sau partial indeplinirea obligatiilor contractuale.

 

Ce se intampla in acest caz?

 

Atat asiguratorul, cat si asiguratul pot fi scutiti de toate obligatiile care le revin prin contract daca au fost afectati de cutremur, incendiu, razboi sau alte evenimente considerate de forta majora sau cazuri fortuite. Acest lucru inseamna ca persoana asigurata va putea sa nu mai plateasca prima de asigurare daca poate dovedi ca a fost afectata de astfel de evenimente. Insa, inseamna in egala masura ca si asiguratorul poate face acelasi lucru.

 

Atentie! Evenimentele de mai sus sunt doar cateva exemple de forta majora sau cazuri fortuite. In functie de polita pe care o semnezi, aceasta rubrica poate contine multe altele.

 

Limbajul vag si exprimarea care contine numerosi termeni de specialitate pot fi reale piedici in alegerea unei polite adecvate nevoilor tale. Ce poti face in acest caz?

 

Discuta cu un specialist

 

Nu e nevoie sa termini o facultate de profil pentru a beneficia de polita potrivita pentru tine atunci cand ai specialisti in asigurari de partea ta.

 

Te invitam sa discuti cu un consultant Transilvania Broker despre toate politele pe care le ai in desfasurare sau vrei sa le inchei in viitor pentru a va asigura impreuna ca sunt cele potrivite. Consultatia este absolut gratuita si se va axa pe nevoile tale si pe riscurile pe care le vrei 100% acoperite. Iti vom explica in ce mod te afecteaza fiecare clauza, inclusiv clauza de forta majora sau de caz fortuit.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top