Constatarea amiabila: cand o poti folosi si cand nu

Email
LinkedIn
Facebook

In cazul unui accident usor, exista posibilitatea sa scapi de drumuri la politie, dar si de amenzi si puncte de penalizare. Trebuie sa cazi de acord cu celalalt sofer implicat si sa completati impreuna constatarea amiabila.

 

Ce este constatarea amiabila?

 

Constatarea amiabila este un formular pe care il completeaza ambii soferi implicati intr-un accident usor, fara a mai fi necesara implicarea politiei. Constatarea amiabila a fost introdusa in 2009, iar incepand cu finalul anul 2022, ea va fi disponibila si digital, intr-o aplicatie dedicata.

 

Exista mai multe conditii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a evita deplasarea la politie si a putea rezolva daunele prin procedura simplificata a constatarii amiabile. Iata care sunt acestea.

 

Cand poti completa constatarea amiabila?

 

Pentru a putea apela la formularul de constatare amiabila este nevoie ca:

  • Accidentul auto sa se fi produs doar intre doua autovehicule, fara a fi provocat niciun fel de paguba unui tert.
  • Accidentul trebuie sa se fi soldat doar cu pagube materiale. In cazul unor vatamari corporale, fie ele si minore, trebuie implicata politia.
  • Ambele autovehicule implicate au o polita RCA valabila.
  • Ambii conducatori auto sunt de acord sa completeze formularul de constatare amiabila.
  • Niciunul dintre conducatori nu se afla sub influenta alcoolului sau a substantelor interzise.
  • Ambele autovehicule au inspectia tehnica periodica (ITP) valabila.
  • Nu s-au produs daune altor autovehicule sau obiecte (cum ar fi mobilierul stradal).
  • Accidentul s-a produs pe teritoriul Romaniei.

 

Toate conditiile de mai sus trebuie indeplinite simultan. In orice alt caz, constatarea amiabila de accident nu se poate incheia si va trebui sa va deplasati la sediul politiei.

 

Cum se completeaza constatarea amiabila de accident?

 

Formularul de constatare amiabila de accident trebuie completat clar, lizibil (daca se completeaza olograf), oferind cat mai multe detalii despre circumstantele producerii incidentului. Iti recomandam ca, inainte sa muti masina de la locul accidentului, sa faci cateva fotografii pentru asigurator.

 

Pentru a fi valabil, ambii conducatori auto trebuie sa completeze acelasi formular. In cazul completarii olografe, exemplarul original va ramane in posesia conducatorului nevinovat, celalalt primind o copie.

 

De asemenea, ai grija sa adaugi cat mai multe detalii despre accident: localizarea exacta (numele strazii/strazilor, distanta pana la intersectie, puncte de reper din zona si asa mai departe), modul in care s-a petrecut accidentul, directia de circulare a ambelor autovehicule, numerele de inmatriculare, culorile si marcile masinilor si asa mai departe.

 

De ce acte ai nevoie pentru a deschide un dosar de dauna?

 

Daca esti persoana vatamata intr-un accident minor, vei avea nevoie de formularul de constatare amiabila (completat impreuna cu celalalt sofer), o copie a politei RCA de la soferul vinovat, certificat de inmatriculare, permis auto, delegatie (pentru persoanele juridice), actul de identitate.

 

E important sa retii ca nu este obligatoriu sa completezi formularul de constatare amiabila. Daca nu poti cadea de acord cu celalalt conducator auto, e recomandabil sa va adresati politiei.

 

Ai fost implicat intr-un accident auto minor si nu stii exact cum sa procedezi? Daca RCA-ul tau este incheiat prin Transilvania Broker, contacteaza-l pe brokerul tau pentru indrumari. Ai nevoie de un RCA rapid? Incheie-l online pe Transilvania Broker, in mai putin de 1 minut!

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top