Siguranta rutiera pentru copii: sfaturi si bune practici

Email
LinkedIn
Facebook

Modul in care copiii circula pe strada ar trebui sa fie un subiect prioritar de discutii intre acestia si parinti. Siguranta rutiera este o preocupare pentru parinti inca din primele zile de viata ale copilului. Mai apoi, dupa ce copilul creste si circula singur pe strada, e important sa stapaneasca bine regulile de circulatie pentru pietoni.

 

Siguranta rutiera a copiilor sub trei ani

 

Legislatia din Romania prevede ca copiii cu varsta de pana la trei ani nu pot fi transportati in autovechiule care nu sunt prevazute cu sisteme speciale de siguranta pentru acestia. Scaunul auto pentru copii este o necesitate si o obligatie legala, asa ca nu pleca niciodata la drum fara ele, nici macar pentru un drum de cinci minute. De asemenea, asigura-te ca centurile scaunului sunt bine fixate.

 

In mijloacele de transport in comun sau in taxi, copiii cu varste de pana la trei ani pot fi transportati fara astfel de scaune, insa doar atata vreme cat sunt supravegheati de un adult – altul decat conducatorul auto.

 

Dupa varsta de trei ani sau atunci cand copilul depaseste inaltimea de 135 cm, poate fi asigurat doar cu centura de siguranta, insa numai in cazul in care aceasta poate fi pozitionata corect.

 

Siguranta rutiera a copiilor cu varsta de peste trei ani

 

Motivul pentru care se pune din ce in ce mai mult accent pe educatia rutiera a copiilor este ca acestia sunt cei mai vulnerabili participanti la trafic. Copiii reactioneaza adesea impulsiv si in mod greu de prevazut de catre soferi. Mai mult, ei au dificultati in estimarea corecta a distantelor sau in gasirea unor solutii rapide in situatii de risc.

 

De aceea, este important sa discuti cu ei cat mai devreme. Nu uita ca, de cele mai multe ori, copiii au comportamentul din trafic al parintilor. Ca atare, asigura-te ca:

  • Nu traversezi niciodata pe rosu sau prin zone nepermise atunci cand esti insotit de un copil.
  • Ii explici rolul sistemelor de siguranta din masina. De multe ori, acestea pot parea incomode, asa ca e important sa-i explici copilului ca purtarea lor este importanta pentru siguranta, nu doar pentru evitarea amenzii.
  • Nu calatoresti niciodata in masina cu sisteme de siguranta improvizate si porti mereu centura de siguranta, chiar si pe bancheta din spate a masinii, atunci cand se afla un copil in preajma.
  • Ii explici copilului tau semnele de circulatie: marcajul pentru trecerea de pietoni, dar si faptul ca la culoarea rosie a semaforului se sta, iar la cea verde se porneste.
  • Discuti despe regulile de baza: stop, asigura-te din ambele parti si abia apoi traverseaza. De asemenea, explica-i copilului ca nu se traverseaza niciodata in fuga.
  • Explici pericolele traversarii in curbe. Curbele sunt unghiuri moarte pentru soferi, asa ca traversarea prin aceste locuri este deosebit de periculoasa, chiar daca vorbim despre un loc cu trafic redus, cum sunt aleile dintre blocuri.
  • Discuti despre siguranta pe bicicleta: casca trebuie purtata intotdeauna si nu trebuie niciodata plecat la drum cu o bicicleta cu probeleme – fara frane sau cu lumini nefunctionale.
  • Vorbesti despre siguranta in masina: copilul nu trebuie sa scoata niciodata mana pe geam sau sa deschida usa. Foloseste sistemele de blocare ale geamurilor si usilor atunci cand copilul este foarte mic.

 

Nu uita ca, pe masura ce copilul tau creste, se schimba si pericolele la care acesta este expus in trafic. Daca alergatul dupa minge pe carosabil este o problema atunci cand e foarte mic, in perioada pre-adolescenta trebuie deja sa discuti cu el despre traversatul cu ochii in telefon.

 

Discutiile despre siguranta rutiera trebuie sa faca parte din cotidian; sunt teme care trebuie abordate si repetate frecvent pentru a te asigura ca cei mici sunt mereu in siguranta.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top