Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea de malpraxis pentru personalul medical

Email
LinkedIn
Facebook

Asigurarea de raspundere civila in domeniul medical sau asigurarea de malpraxis este obligatorie pentru toti medicii si asistentele de pe teritoriul Romaniei. Fara o astfel de polita, personalul medical nu isi poate desfasura activitatea.

 

E important, insa, de stiut exact care este scopul acestei asigurari.

 

Ce este asigurarea de malpraxis sau asigurarea de raspundere civila pentru personalul medical?

 

Conform legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, malpraxisul ca este „eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare și farmaceutice”.

 

Cine poate incheia asigurarea de malpraxis?

 

Toate cadrele medicale sunt raspunzatoare civil pentru orice prejudiciu produs dintr-o greseala la locul de munca. Neglijenta, imprundenta sau insuficienta cunostintelor medicale necesare pentru a-si exercita sunt cateva exemple de factori care pot duce la astfel de greseli in interventie, diagnostic sau tratament prescris.

 

In cadrul aceleiasi legi se arata si ca personalul medical raspunde pentru nerespectarea:

  • Confidentialitatii
  • Obligativitatii acordarii ingrijirilor medicale
  • Consimtamantului pacientului sau al reprezentantilor sai legali

 

Pot incheia asigurari de malpraxis atat angajatii din sistemul medical, cat si spitalele, clinicile, sanatoriile, policlinicile, cabinetele medicale.

 

Este important de precizat ca raspunderea civila nu o inlatura pe cea penala. Daca fapta efectuata de un angajat al sistemului medical cauzeaza un prejudiciu care constituie infractiune, atunci el va raspunde penal.

 

De ce este importanta asigurarea de raspundere civila a personalului medical?

 

In cazul unui act de malpraxis medical, asiguratorul este cel care acorda despagubiri pentru prejudiciile aduse tertilor si pentru cheltuielile medicale ale persoanei prejudiciate. Aceste despagubiri se acorda indiferent de locul in care s-a petrecut actul medical.

 

Asigurarea de malpraxis face parte din categoria B, clasa 13 de asigurari de raspundere civila. Ea acopera toate tipurile de acte medicale care pot fi efectuate in specialitatea asiguratului sau in plaja de servicii oferite de o anume unitate de profil.

 

Despagubirile acordate prin asigurarea de malpraxis se refera la sumele pe care angajatul din sistemul medical este obligat sa le ofere persoanelor pagubite in urma unui act medical eronat care a avut ca efect inclusiv vatamarea corporala sau decesul – caz in care despagubirile se acorda urmasilor persoanei pagubite.

 

Cum se stabileste un caz de malpraxis?

 

In cazul suspectarii unui caz de malpraxis sau a unei reclamatii se constituie la nivelul autoritatilor de sanatate publica judetene o comisie de monitorizare si competenta profesionala. Din aceasta comisie fac parte reprezentanti ai:

  • Casei judetene de asigurari de sanatate
  • Autoritatilor de sanatate
  • Colegiului medicilor
  • Colegiului medicilor dentisti
  • Colegiului judetean al farmacistilor
  • Ordinului asistentilor si moaselor din Romania,
  • Precum si un expert medico-legal

 

In urma evaluarii, aceasta comisie va stabili daca a fost sau nu vorba de un caz de malpraxis. Decizia comisiei poate fi contestata in instanta.

 

In cazuri de urgenta in care nu este disponibil un specialist si in care un cadru medical isi depaseste limtele competentei nu este vorba de malpraxis. De asemenea, erorile datorate conditiilor de lucru, aparaturii defecte sau dotarilor insuficiente nu constituie malpraxis.

 

Care sunt despagubirile pentru malpraxis?

 

Limitele de asigurare pentru malpraxis sunt stabilite de ordinul nr. 346 din 8 august 2006 si difera in functie de specializarea cadrului medical. Limitele minime pentru o perioada de un an calendaristic pot porni de la echivalentul in lei a 2.000 EUR pentru asistentii de farmacie si ajunge pana la echivalentul in lei a 62.000 EUR pentru medici chirurgi.

 

Cuantumul final al despagubirii se stabileste de catre asigurator impreuna cu asiguratul si cu persoana prejudiciata.

 

Vrei sa stii mai multe despre asigurarea de malpraxis pentru personalul medical? Discuta cu un consultant Transilvania Broker.

Cauta

Postari similare

Postari recente

Categorii

Etichete

Scroll to Top